Potlesk pre bratov, ktorých po otrasoch na Ischii uväznili trosky

Taliansko so zatajeným dychom sledovalo drámu v Neapolskom zálive. Ostrov Ischia postihlo v pondelok večer ničivé zemetrasenie. Dvaja ľudia zahynuli, dvaja sú nezvestní, 39 utrpelo zranenia.

22.08.2017 20:00
debata

Vyše 2 600 osôb prišlo o strechu nad hlavou a asi 1 500 osôb, prevažne turistov, ešte v noci loďami evakuovali do 25 kilometrov vzdialeného Neapola. Až do popoludnia celú krajinu držal najväčšmi v napätí osud jednej rodiny, Toscaniovcov, ktorých troch synov zavalili trosky.

Strašný zážitok, všetko sa triaslo a ponorilo sa do tmy. Domy sa rúcali, mala som stiahnuté hrdlo, bolo to ako zlý sen.
svedkyňa udalostí z Ischie

Šestnásť hodín trvala záchranná operácia v ruinách rodinného domu v Casamicciole, najhoršie postihnutom mestečku na Ischii. Keď sa dom rúcal, včas z neho stihla vykĺznuť len matka Alessia, ktorá vyskočila oknom z kúpeľne. Otec Alessandro a traja synovia, sedemmesačný Pasquale, sedemročný Mattias a jedenásťročný Ciro zostali uväznení dnu.

Krátko po jednej popoludní sa rumoviskom rozzvučal jasot a nadšený potlesk. Na dennom svetle vítali aj posledného z bratov, najstaršieho Cira. „Som tu, som tu, som v poriadku,“ povedal, keď ho na nosidlách odnášali do sanitky. „Je to malý veľký chlap,“ chválil ho záchranár Fabio Mangiapia, jeden z hasičov, ktorí prekopávali tunel k zavaleným.

Záchranári na Ischii vyslobodzujú... Foto: SITA/AP, STRINGER
ischia, zemetrasenie, taliansko, chlapec, maly chlapec Záchranári na Ischii vyslobodzujú sedemmesačného chlapca, ktorý strávil pod troskami bezmála sedem hodín.

„Bolo to Ciro, kto zachránil svojho brata Mattiasa. Po prvom silnom záchveve ho schmatol a zatlačil pod posteľ. Bol to čin, ktorý im obom zachránil život. Potom vzal rúčku od metly a vytrvalo ňou klopal do betónu, aby sme vedeli, kde máme chlapcov hľadať,“ dodal pre denník Repubblica.

Ako prvý sa spod trosiek vyhrabal otec chlapcov, ktorého zavalilo v kuchyni. S obviazanými rukami ihneď začal so záchranármi hrabať nad spálňou, kde boli uväznení chlapci. O štvrtej nadránom sa ozval prvý aplauz, keď si matka, v piatom mesiaci tehotenstva, konečne mohla privinúť na hruď vyslobodeného najmenšieho Pasquala.

Okolo jedenástej bol v bezpečí už aj prostredný Mattias. Mal na sebe len slipy a celý bol pokrytý prachom. Ihneď ho s kyslíkovou maskou na tvári na nosidlách naložili do sanitky. Všetci traja bratia vyviazli prakticky bez ujmy. Jedine najstarší Ciro má ľahkú zlomeninu nohy. Z nemocnice, kam ich prijali na pozorovanie, by ich mali už dnes prepustiť.

Zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádzalo juhozápadne od ostrova v hĺbke asi desať kilometrov, dosiahlo silu 4,3 stupňa. V meste Casamicciola na severe ostrova sa zrútilo sedem budov. Jednou z obetí je staršia žena, ktorú zabili padajúce trosky kostola. Druhá obeť, tiež žena, zahynula v troskách svojho domu. Najväčšie škody otrasy napáchali vo vyšších polohách sopečného ostrova, známeho svojimi termálnymi kúpaliskami. Hotely a rezidencie na husto osídlenom pobreží nijako mimoriadne neutrpeli, statici však ešte musia overiť, či sú obývateľné.

Pohroma prišla v čase vrcholiacej turistickej sezóny. V okamihu prvého, najsilnejšieho otrasu boli reštaurácie v prístave Casamicciola plné ľudí a obchody boli otvorené. V uliciach prepukla panika. „Strašný zážitok, všetko sa triaslo a ponorilo sa do tmy. Domy sa rúcali, mala som stiahnuté hrdlo, bolo to ako zlý sen,“ napísala na Twitteri jedna svedkyňa.

Ischia má 60-tisíc stálych obyvateľov, v lete sa však na ostrove zvyčajne zdržiava až 200-tisíc ľudí. Taliansko leží v seizmicky aktívnej oblasti. Zemetrasenia nie sú zriedkavé ani na Ischii. Koncom devätnásteho storočia si otrasy s odhadovanou silou 5,8 stupňa na ostrove vyžiadali vyše 2 000 obetí. Zajtra uplynie presne rok od okamihu, keď postihlo regióny v strednej časti krajiny silné zemetrasenie, pri ktorom zahynulo tristo ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Neapol #Ischia