Walesu vyšetrujú pre podozrenie z krivej výpovede

Bývalého poľského prezidenta Lecha Walesu opätovne vyšetruje Ústav národnej pamäti kvôli jeho minulosti. Opäť sa to týka jeho údajnej spolupráce s bývalou komunistickou tajnou políciou. Tentokrát ide o podozrenie, že v tejto veci poskytol pod prísahou krivú výpoveď.

22.08.2017 21:59
Walesa Foto:
Bývalý líder nezávislých odborov Solidarita a neskorší poľský prezident Lech Walesa.
debata (8)

Ide o najnovší úder v dlhoročnom konflikte medzi nositeľom Nobelovej ceny za mier Walesom a šéfom vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyńským. V minulosti patrili k protikomunis­tickým aktivistom a spolupracovali; Walesa stál pri založení odborovej organizácie Solidarita, ktorá viedla k odporu voči komunistickému režimu. V deväťdesiatych rokoch sa však rozišli v zlom.

Vyšetrovateľ Ústavu národnej pamäti (IPN) Robert Janicki povedal, že vyšetrovanie sa teraz týka prísažnej výpovede, v ktorej Walesa označil za podvrh dokumenty naznačujúce, že bol v sedemdesiatych rokoch plateným informátorom komunistickej tajnej polície.

IPN začiatkom roka s odvolaním sa na posudky grafológov označil za dokázané, že Walesa bol od decembra 1970 do júna 1976 tajným spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti (SB), donášal na svojich kolegov a bral za to peniaze. Walesov rukopis sa podľa znalcov zhoduje s písmom agenta pod krycím menom Bolek, ktorého hlásenia našli v pozostalosti bývalého komunistického ministra vnútra Czesława Kiszczaka.

Agent Bolek so Štátnou bezpečnosťou intenzívne spolupracoval

Zložka agenta s krycím menom Bolek z Kiszczakovej pozostalosti obsahuje 575 strán. Väčšinou ide o hlásenia, ktoré ručne písali tajní policajti, ale niektoré listy napísal priamo Bolek. Podľa týchto záznamov Bolek a SB intenzívne spolupracovali od decembra 1970 do júla nasledujúceho roka. Potom sa kontakty oslabili a v roku 1973 takmer neexistovali. Formálne sa spolupráca skončila v júni 1976.

Vyšetrovanie podozrenia z krivoprísažnej výpovede sa začalo podľa Janickeho koncom júna na základe nariadenia generálneho prokurátora, ktoré údajne nasledovalo po upozornení dvoch súkromných osôb na spáchanie trestného činu. Generálnym prokurátorom v Poľsku je minister spravodlivosti, teda člen PiS.

„V súčasnosti sa uskutočňuje analýza prípadov, v ktorých Walesa poskytol výpoveď týkajúcu sa týchto dokumentov (o jeho spolupráci s tajnou políciou),“ dodáva vyšetrovateľ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vyšetrovanie #komunizmus #Lech Walesa