Venezuelská prokurátorka, ktorá ušla z vlasti má vraj dôkazy o skorumpovanosti Madura

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa zaplietol do korupcie, povedala v brazílskej metropole zosadená venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová, ktorá ušli z vlasti. Uviedla, že má pre svoje tvrdenia veľa dôkazov, ich povahu ale nespresnila.

23.08.2017 18:35
Venezuela, Nicolas Maduro, Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
debata (4)

„Mám veľa dôkazov (…), ktoré spochybňujú hodnovernosť mnohých vysokých venezuelských činiteľov, vrátane prezidenta republiky,“ vyhlásila v meste Brazília na konferencii prokurátorov niekoľkých juhoamerických krajín.

„To, čo sa deje vo Venezuele, je smrť právneho štátu. Stabilita regiónu je ohrozená,“ dodala Ortegová podľa agentúra AFP.

Ortegová tvrdí, že o funkciu prišla kvôli snahe Madura zaraziť vyšetrovanie, ktoré by odhalilo, že prijal úplatok vo výške takmer sto miliónov dolárov od brazílskej spoločnosti Odebrecht. O tejto stavebnej firme vyšlo najavo, že podplácala politikov v najmenej 12 krajinách Latinskej Ameriky.

Odchod Ortegovej do Brazílie oznámil v utorok imigračný úrad Kolumbie, kam prokurátorka aj s manželom minulý týždeň utiekla. Maduro v utorok povedal, že Venezuela požiada Interpol, aby na Ortegovú vydal medzinárodný zatykač.

Ortegová s manželom Germánom Ferrerom prileteli v piatok do Bogoty súkromným lietadlom z karibského ostrova Aruba. Tam predtým tajne priplávali loďou. Utiecť sa rozhodli po tom, čo venezuelské úrady Ferrera obvinili z vedenia rozsiahlej korupčnej siete a nariadili jeho zatknutie.

Ferrer bol poslancom rozpusteného venezuelského parlamentu, ktorý v poslednom čase ovládala opozícia. On i Ortegová pôvodne socialistu Madura podporovali, ale nedávno sa pridali k jeho kritikom, ktorí mu vyčítajú snahu nastoliť diktatúru a porušovanie ľudských práv.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Venezuela #Nicolas Maduro #Luisa Ortegová