Česko čakajú dve kampane naraz

Česi už môžu počítať dni nielen do parlamentných, ale aj prezidentských volieb. Kým tie prvé ich čakajú o osem týždňov, o ďalších dvanásť týždňov pôjdu k urnám znova, aby vybrali hlavu štátu.

24.08.2017 09:30
debata

"Voľbu prezidenta republiky vyhlasujem na piatok 12. januára a sobotu 13. januára 2018,“ citoval včera predsedu Senátu Milana Štěcha portál iRozhlas.cz.. Prípadné druhé kolo sa bude konať štrnásť dní po prvom, teda 26. a 27. januára.

Voľby hlavy štátu musí šéf hornej komory parlamentu podľa zákona vypísať najneskôr 90 dní pred ich konaním. Štěch sa však poponáhľal a spravil to so sedemtýždňovým predstihom. „Rozhodol som sa skôr než pred piatimi rokmi pri prvých priamych voľbách, pretože veľa kandidátov je už známych. Možno povedať, že kampaň už prebieha,“ vysvetlil.

Prezident Miloš Zeman je favoritom prvého kola... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Miloš Zeman Prezident Miloš Zeman je favoritom prvého kola volieb. V prípadnom druhom kole by mu však podľa prieskumov hrozila porážka.

Politik vládnucej sociálnej demokracie, ktorá sa nechystá do súboja o Hrad postaviť vlastného kandidáta, ako ďalší dôvod skoršieho vypísania volieb označil snahu rozviazať ruky Úradu pre dohľad nad hospodárením politických strán. Ten totiž môže po vyhlásení volieb začať kontrolovať príjmy a výdavky kandidátov na kampaň. "Nechcem, aby boli pochybnosti o tom, či to, čo robia, je už kampaň, alebo ešte nie je,“ poznamenal podľa portálu iDnes.cz.

Nový kontrolný úrad tak už čoskoro bude môcť preskúmať námietky vyzývateľov súčasného prezidenta Miloša Zemana. Tí tvrdia, že ak hlava štátu svoje stretnutia s občanmi v regiónoch nebude ochotná priznať za súčasť kampane, potom sa ostatní ocitnú v nevýhode.

Je to dôležité aj preto, že zákon umožňuje kandidátom na post hlavy štátu minúť nanajvýš 40 miliónov korún v prvom kole a maximálne 50 miliónov v prípade postupu do druhého kola. Zeman však o túto výhodu odmieta prísť. "Krajské cesty zahrňujúce stretnutia s občanmi sa konajú od zvolenia pána prezidenta v roku 2013, a to na základe jeho verejne oznámeného predvolebného sľubu. Nejde teda v žiadnom prípade o predvolebnú kampaň,“ odkázal včera Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Uchádzači o kreslo hlavy štátu sa budú musieť oficiálne prihlásiť do začiatku novembra. Záujem už prejavili dve desiatky nádejných kandidátov. Zákonom predpísané podmienky však zatiaľ spĺňajú len piati. Popri Zemanovi aj bývalý predseda Akadémie vied Jiří Drahoš a textár Michal Horáček už oznámili, že majú zozbieraný dostatočný počet podporných podpisov od občanov. Senátnu nomináciu majú zase podľa svojich vyjadrení zaistenú podpredseda hornej komory Jaroslav Kubera z ODS a bývalý šéf kabinetu predsedu vlády Karel Štogl. Obom na ňu stačí podpora desiatich senátorov.

Za favorita prvého kola je považovaný súčasný prezident. Ak v ňom však nezíska dosť hlasov na znovuzvolenie a niektorý zo súperov si vynúti druhé kolo, v ňom už Zemanovi bude hroziť porážka. Kandidáti Drahoš a Horáček sa totiž dohodli, že jeden druhého vo finále proti Zemanovi podporia.

Najnovší prieskum agentúry Median ukázal, že terajší prezident by v druhom kole prehral s Drahošom v pomere 46,5 : 53,5. Ani väčšina stávkarov neráta s tým, že sa Zeman v prezidentskom kresle udrží. Na jeho víťazstvo sa vo Fortune dá staviť v kurze 1 : 3,3, kým Drahoš má kurz 1 : 2 a Horáček 1 : 5,5.

Pravda, analytici upozorňujú, že do januára sa ešte môže udiať všeličo, a preto seriózne prognózy sa budú dať robiť najskôr koncom októbra, keď budú známe výsledky parlamentných volieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #kampaň #Miloš Zeman