Tajfún Hato si na juhu Číny vyžiadal už najmenej 16 obetí

Na 16 sa zvýšil počet obetí mohutného tajfúnu Hato na juhu Číny. Zranených je viac ako 270 ľudí. Osem mŕtvych a 153 zranených registrujú v Macau, ďalších osem ľudí zomrelo v provincii Kuang-tung v južnej Číne. Hongkong nehlási žiadnych mŕtvych, ale 120 ľudí tam utrpelo zranenia.

24.08.2017 10:06
tajfún Hato Foto: ,
Tajfún Hato v Macau vyvrátil strom.
debata

Tajfún Hato zasiahol pevninu zhruba 60 kilometrov od Hong Kongu. Podľa meteorológov, vír dosiahol 126 kilometrov za hodinu, ale v nárazoch až 207 kilometrov za hodinu.

Živel spôsobil dopravné komplikácie v Hongkongu, Macau a provincii Kuang-tung v južnej Číne. V Hongkongu vyhlásili najvyšší, desiaty stupeň varovania, ktorý od roku 1946 vyhlásili iba štrnásťkrát.

Osem obetí tajfúnu hlásia z Macau. Z celkového počtu takmer 300 zranených ľudí utrpelo 153 zranenia práve v tejto bývalej portugalskej kolónii. Osem ľudí zomrelo v provincii Kuang-tung.

V Macau tajfún spôsobil záplavy a prerušil dodávku elektriny, ktorú na niektorých miestach neobnovili.

Hato je podľa meteorológov najsilnejším tajfúnom v regióne južnej Číny za posledných 53 rokov. V Číne úrady evakuovali takmer 27000 ľudí. Bez elektrickej energie sú na nejaký čas najmenej dva milióny domácností.

„Na rozdiel od iných tajfúnov sa Hato pohyboval rýchlo vpred, rýchlo zosilňoval a priniesol obrovské množstvo zrážok,“ uviedol zástupca meteorologického ústavu provincie Kuang-tung. Orgány varovali obyvateľov, že hrozia záplavy a zosuvy pôdy.

Tajfún Hato teraz postupuje k čínskej Čuangskej autonómnej oblasti Kuang-si, pričom už zoslabol na tropickú búrku a podľa meteorológov bude pri prechode cez pevninskú Čínu ďalej slabnúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Čína #prírodné katastrofy #Tajfún Hato