Budapešť sťahuje veľvyslanca z Haagu

Za ostré slová diplomata odvolanie veľvyslanca. Maďarsko sa rozhodlo dočasne stiahnuť svojho veľvyslanca z holandského Haagu. Dôvodom sú výroky odchádzajúceho holandského veľvyslanca v Maďarsku Gajusa Scheltemu, ktorý v maďarskom týždenníku ostro kritizoval vládu Viktora Orbána.

25.08.2017 12:04 , aktualizované: 19:07
debata (99)

Holandský veľvyslanec v rozhovore pre týždenník 168 Óra odsúdil spájanie migrácie s terorizmom a metódy šírenia nenávisti Orbánovej vlády prirovnal k tým, ktoré používajú teroristi. "Je tu skupina, ktorej členovia sa cítia stroskotanci globalizácie, a preto sa obracajú k extrémizmu a náboženskému fanatizmu, čo im dáva pocit bezpečia. Vytvárajú si nepriateľov na rovnakom princípe ako maďarská vláda,“ povedal Scheltema.

Georga Sorosa možno odsúdiť za mnohé veci, stačí si spomenúť na jeho špekulatívne transakcie. Ale zároveň si zaslúži úctu za obrovské sumy, ktoré investuje do demokracie a budovania občianskej spoločnosti.
holandský veľvyslanec v Maďarsku Gajus Scheltem

„Dúfame, že rýchlo pôjde domov,“ odkázal v prvej reakcii na zverejnený rozhovor šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Na druhý deň však zvolal mimoriadnu tlačovú besedu, na ktorej označil výroky holandského diplomata za porušenie diplomatických zvyklostí a oznámil, že Maďarsko na neurčito povoláva z Haagu na konzultácie svojho veľvyslanca. Od Holandska zároveň žiada verejné ospravedlnenie, inak Budapešť prijme ďalšie „politické a diplomatické kroky“.

Šéf holandskej diplomacie Bert Koenders sa v reakcii na rozhodnutie Budapešti dištancoval od výroku veľvyslanca, ktorým spájal rétoriku maďarskej vlády s metódami teroristov. Podľa portálu dutchnews.nl bude o tom hovoriť s maďarským partnerom, nechce však z toho robiť veľkú tému. Pripomenul, že Holandsko má výhrady k Maďarsku pre jeho postoje k utečencom i mimovládnym organizáciám.

Metódy maďarského premiéra Viktora Orbána (na... Foto: Reuters, Kacper Pempel
orbán Metódy maďarského premiéra Viktora Orbána (na archívnej snímke) ostro kritizoval odchádzajúci holandský veľvyslanec v Budapešti.

Také výroky, ako použil Scheltema, si podľa Szijjárta nikto predtým nedovolil. Holandský diplomat, ktorý sa po uplynulých štyroch rokoch pôsobenia v Budapešti chystá do dôchodku, v publikovanom rozhovore kritizoval nielen Orbánove postoje k migrantom, ale aj „čierno-bielu“ atmosféru v spoločnosti, ktorú vytvára maďarská vláda. „Možné sú len pozície za alebo proti, buď ste s nami, alebo proti nám. Každý neustále hľadá nepriateľa… ak niekto nesúhlasí s tými, čo sú pri moci, okamžite ho označia za nepriateľa,“ citoval holandského veľvyslanca portál Budapest Business Journal.

Verejným nepriateľom sa pre maďarskú vládu stal newyorský miliardár, filantrop a budapeštiansky rodák George Soros, ako aj mimovládne organizácie. „Georga Sorosa možno odsúdiť za mnohé veci, stačí si spomenúť na jeho špekulatívne transakcie. Ale zároveň si zaslúži úctu za obrovské sumy, ktoré investuje do demokracie a budovania občianskej spoločnosti,“ povedal v rozhovore pre 168 Óra holandský veľvyslanec.

Rozhodnutie stiahnuť veľvyslanca z Holandska naznačuje nielen narušenie dvojstranných vzťahov, ale aj odhodlanie Maďarska pokračovať na ceste k vlastnej izolácii v rámci EÚ, do ktorej sa Budapešť dostáva politikou Orbánovej vlády.

Maďarská vláda totiž čelí čoraz silnejšej kritike EÚ. Brusel jej vyčíta nielen zaobchádzanie s migrantmi, ale aj zákon o vysokých školách, ktorý ohrozuje pôsobenie Stredoeurópskej univerzity v Budapešti, ktorú založil Soros, či novelu zákona o mimovládnych organizáciách. Obavy z vývoja v krajine však vyjadruje EÚ už dlho. Orbánova vláda od príchodu k moci v roku 2010 prevzala kontrolu nad väčšinou maďarských médií, obmedzila právomoci ústavného súdu a svojich stúpencov presadila na najvyššie posty vo verejných inštitúciách.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Gajus Schltema #Holansko #prerušenie diplomatických stykov