Španielsky premiér chce lepšiu spoluprácu EÚ v boji proti terorizmu, kritiku odmieta

Španielsky premiér Mariano Rajoy chce zlepšiť spoluprácu EÚ v boji proti terorizmu. Povedal to dnes v Madride novinárom po rokovaní vlády. V pondelok by chcel túto tému nastoliť na stretnutí v Paríži, kde bude rokovať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a talianskym premiérom Paolom Gentilonom. Rajoy tiež povedal, že Španielsko zintenzívnilo spoluprácu s Francúzskom a Marokom, kde mala väčšina útočníkov korene.

25.08.2017 15:42
Mariano Rajoy Foto:
Španielsky premiér Mariano Rajoy.
debata (4)

„Mám v úmysle analyzovať mechanizmy boja proti terorizmu v EÚ, aby sme ich mohli zlepšiť,“ povedal Rajoy bez ďalších podrobností. Jeho prejav bol zameraný na udalosti minulého týždňa v Katalánsku, kde teroristi zabili 15 ľudí pri dvoch útokoch a zranili sto ľudí.

Rajoy poďakoval všetkým zložkám španielskej a katalánskej polície, záchrancom a občanom Barcelony, ktorí podľa neho urobili „obrovskú prácu“. Len v Barcelone jeden z teroristov zabil 14 ľudí, z toho 13 na rušnej promenáde La Rambla, keď ich zrazil autom. Jedného muža zabil na úteku a potom s jeho autom ušiel policajnej hliadke. Tohoto útočníka polícia zastrelila v pondelok v blízkosti Barcelony.

Imám z Ripollu bol podozrivý kvôli terorizmu už v roku 2005

Už v roku 2005 španielska polícia pre väzby s teroristami odpočúvala telefón muža, ktorý neskôr ako imám Ripollu vytvoril teroristickú bunku. Tá minulý týždeň vykonala dva útoky v Katalánsku a plánovala Ďalšie atentáty. Abdalbáki Sátí bol podozrivý z udržiavania kontaktov s teroristickými skupinami Al-Káidy.

Španielsky premiér tiež oznámil, že vyšetrovanie katalánskeho útoku pokračuje. Teroristická bunka mala podľa policajných zistení 12 členov, z ktorých dvaja sú teraz vo väzení, dvochvyšetrujú a iných zastrelili policajti alebo zomreli pri explózii v meste Alcanar. Tam teroristi pripravovali výbušniny na ďalšie útoky, ale pri manipulácii s nimi došlo k neplánovanému výbuchu.

Rajoy povedal novinárom, že španielske bezpečnostné sily počas posledných 13 rokov zabránili „mnohým teroristickým útokom“ a zadržali 800 ľudí pre ich väzby s džihádistickými teroristami.

Kritiku premiér odmietol

Mariano Rajoy odmietol kritiku týkajúcu sa koordinácie španielskych úradov a značne autonómneho Katalánska počas útokov, pri ktorých zomrelo minulý týždeň 15 ľudí. Vyšetrovanie útokov zo 17. a 18. augusta v Barcelone a meste Cambrils totiž naznačuje, že väzby medzi lídrom teroristickej bunky a ďalšími extrémistickými bunkami, ako aj záznamy o obchodovaní s drogami sa mohli prehliadnuť, pretože katalánska regionálna polícia nemala informácie, ktorými disponovali španielske štátne úrady. Rajoy v tejto súvislosti však novinárom povedal, že koordinácia medzi úradmi „je plynulá a nepretržitá“.

Katalánski poslanci jednohlasne odsúdili teroristické útoky počas mimoriadneho zasadnutia regionálneho parlamentu a uctili si obete minútou ticha.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Mariano Rajoy #Španielsko