'Zákaz vstupu' transrodových osôb do americkej armády, zopakoval Trump

Americký prezident Donald Trump obnovil zákaz prijatia ľudí s pozmeneným pohlavím do armády.

26.08.2017 16:40
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (37)

Príslušné nariadenie, podpísané v piatok a ohlásené médiámi v sobotu, tiež zastavuje použitie vládnych finančných prostriedkov na financovanie činností zameraných na zmenu pohlavia u aktívnych služobných vojakov, ak tento proces ešte nezačal.

O tomto zámere už minulý mesiac informoval Trump. „Po konzultácii s mojimi generálmi a vojenskými expertmi vezmite, prosím, na vedomie, že vláda Spojených štátov neprijme do služby v armáde transgenderové osoby a ani im nedovolí v akejkoľvek úlohe v armáde USA slúžiť,“ napísal šéf Bieleho domu 26. júla na sociálnej sieti.

Svojim krokom Trump zrušil prax, ktorú zaviedla vláda bývalého prezidenta Baracka Obamu.

Rozhodnutie Trump zôvodnil veľkými finančnými nákladmi a rozvratom, ktorý by podľa neho zmeny pohlaví spôsobili v armáde.

O tom, či muži a ženy so zmeneným pohlavím, ktorí už v armáde slúžia, budú môcť v ozbrojených silách zostať, má podľa prezidenta v najbližších mesiacoch rozhodnúť minister obrany James Mattis.

Ako kritériá pre neho stanovil Trump účinnosť armády, úmrtnosť, rozpočtové obmedzenia a zákon.

Plán implementácie opatrení, ktoré predpokladá nová smernica, predloží minister prezidentovi do 18. februára.

Prístup Trumpa k tejto téme vyvolal v americkej spoločnosti rozhorčnú reakciu transsexuálov a iných skupín s menšinovou sexuálnou orientáciou a obhajcov ich práv. „Táto politika je hanebným posolstvom pre ľudí, ktorí každodenne nasadzujú životy na obranu našej krajiny,“ uviedla vo vyhlásení Jennifer Leviová, zástupkyňa spoločnosti GLAD pre právnu ochranu sexuálnych menšín.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Americká armáda #Donald Trump #transgender