Indický kontroverzný duchovný bol odsúdený na desať rokov väzenia

Indický kontroverzný duchovný Gurmit Rah Rahim Sinh bol odsúdený na desať rokov väzenia za znásilnenie dvoch stúpenkýň.

27.08.2017 09:48 , aktualizované: 28.08.2017 12:52
debata (9)

Bezpečnostné sily v Indii sa snažia udržať pokoj po násilných nepokojoch, ktoré vypukli po tom, čo bol kontroverzný guru Gurmeet Ram Rahim Singh v piatok uznaný vinným zo znásilnenia dvoch svojich stúpenkýň.

Nepokoje si podľa agentúry AP vyžiadali najmenej 36 mŕtvych. O výške Singhovho trestu rozhodne súd v pondelok.

Úrady vyzývajú tisíce Singhových stúpencov, aby opustili jeho sídlo v indickom meste Sirsa a rozišli sa do svojich domovov. „Bezpečnostné sily nemajú žiadne inštrukcie na vstup do sídla a jeho násilnému vyprataniu,“ upozornil policajný hovorca.

Rozvášnený dav protestujúcich počas... Foto: Reuters, CATHAL MCNAUGHTON
india, pančule, protest Rozvášnený dav protestujúcich počas demonštrácie v indickej Pančule.

Ničili prenosové vozy, zapaľovali vládne budovy

Singh bol v piatok uznaný vinným súdom v indickom meste Pančula, kam dorazili desaťtisíce jeho prívržencov. V meste boli rozmiestnené tisíce príslušníkov armády a polovojenských jednotiek.

Ani oni ale nedokázali zabrániť prepuknutiu nepokojov, pri ktorých Singhovi stúpenci napadli železničné a čerpacie stanice aj televízne prenosové vozy.

Podľa polície počas nepokojov zomrelo 30 ľudí v meste Pančula a šesť ľudí v meste Sirsa. V meste Pančula demonštranti zapálili 28 vozidiel a dve vládne budovy.

Indický duchovný Gurmeet Ram Rahim Singh... Foto: SITA/AP, Tsering Topgyal
Gurmeet Ram Rahim Singh, india Indický duchovný Gurmeet Ram Rahim Singh prichádza na premiéru svojho nového filmu v októbri 2016.

Duchovnný s rockovým výzorom

Guru Gurmeet Ram Rahim Singh stojí na čele duchovnej skupiny, ktorá má podľa neho asi 50 miliónov prívržencov. Hnutie sa okrem duchovnej činnosti údajne venuje tiež sociálnej pomoci a riadi niekoľko škôl a nemocníc.

Päťdesiatročný fúzatý Singh je populárna osobnosť; má výzor rockovej hviezdy a vystupuje na rockových koncertoch. Píše tiež scenáre k filmom, v ktorých potom sám hrá. V snímkach Singh okrem iného bojuje proti zlosynom a vyhadzuje horiace motorky do vzduchu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #protesty #India #znásilnenie #duchovný