Lídri európskych a afrických krajín budú v Paríži rokovať o migrácii

Hlavným bodom stretnutia, ktoré zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, je riešenie situácie v problematickej Líbyi.

28.08.2017 13:40
debata (22)

Vedúci predstavitelia Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska sa v pondelok stretnú s lídrami afrických krajín a budú diskutovať o spôsobe, ako obmedziť nelegálnu migráciu do Európy cez Stredozemné more. Hlavným bodom rokovaní má byť riešenie situácie v problémovej Líbyi, ktorá je kľúčovým prepravným bodom migrantov z Afriky.

Na stretnutí, ktoré zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, sa zúčastnia premiér líbyjskej medzinárodne podporovanej vlády Fájiz Sarrádž, nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Paolo Gentiloni, španielsky premiér Mariano Rajoy, šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini a prezidenti Nigeru a Čadu.

Angela Merkelová sa pred stretnutím vyjadrila, že chce väčšiu podporu pre líbyjskú pobrežnú stráž a má záujem uzavrieť s Nigerom dohodu, ktorá by potláčala nelegálne pašovanie utečencov. Lídri budú diskutovať aj o bezpečnostnej spolupráci. Po rokovaniach sa stretnú predstavitelia európskych krajín a budú pokračovať v diskusiách týkajúcich sa záležitostí Európskej únie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Afrika #Angela Merkelová #Emmanuel Macron