Približne dva milióny moslimov prišli do Mekky na púť

Začína sa každoročná islamská púť hadždž v saudskoarabskej Mekke.

30.08.2017 08:15
Saudská arábia, Mekka, púť, 2017 Foto: ,
každý rok sa v Mekke na púti hadždž stretnú stovky tisíc Moslimov.
debata (14)

Takmer dva milióny moslimov z celého sveta dorazili do saudskoarabskej Mekky, kde v stredu začína každoročná islamská púť hadždž. Na bezpečnosť veriacich a pútnikov bude dohliadať asi 100-tisíc saudskoarabských vojakov a policajtov.

Veľkú púť (hadždž) má vykonať aspoň raz za život každý moslim, ak mu to zdravie a finančná situácia dovolí. V opačnom prípade by mal aspoň poslať zástupcu do Mekky. Obrady sa konajú v poslednom mesiaci islamského lunárneho kalendára, sú päťdňové a vrcholia modlitbami na pahorku Arafat.

Moslimovia musia sedemkrát obísť... Foto: Khalil Hamra
Saudská arábia, Mekka, púť, 2017 Moslimovia musia sedemkrát obísť najposvätnejšie miesto islamu, oltár Kaaba. Veria, že ho postavil Abrahám.

Príprava na príchod pútnikov do najposvätnejšieho miesta islamu a rodiska moslimského proroka Mohameda sa tento rok podľa agentúry AP zdanlivo zaobišla bez väčších problémov. Na rozdiel od minulého roka môže hadždž vykonať aj Iránci. Teherán po hadždž v roku 2015, keď bolo na smrť ušliapaných viac ako 2400 pútnikov, vrátane 464 Iráncov, prerušil diplomatické styky so Saudskou Arábiou, a tak vlani do Mekky žiadni pútnici z Iránu nedorazili.

Saudská Arábia tento rok umožnila vykonať hadždž aj pútnikom zo susedného Kataru, s ktorým spolu s niekoľkými ďalšími blízkovýchodnými štáty v júni prerušila diplomatické styky a obvinila ho z podpory terorizmu. Púť môžu vykonať tiež obyvatelia z občianskou vojnou zmietanej Sýrie.

Moslimovia sa modlia vo Veľkej mešite v Mekke. Foto: Reuters, SUHAIB SALEM
Saudská arábia, púť, Mekka, 2017 Moslimovia sa modlia vo Veľkej mešite v Mekke.

Kým púť do Mekky je povinnosťou všetkých moslimov, o tom, komu bude povolený vstup do Saudskej Arábie rozhoduje saudská kráľovská rodina. Blízkovýchodní experti upozorňujú, že právo zakázať cudzincom púť do Mekky dáva Saudskej Arábii značnú silu. Rijád však trvá na tom, že politicky správu Mekky nezneužíva.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #moslimovia #hadždž #púť v Mekke