Vysoký komisár OSN: Trump útočí na slobodu tlače

Americký prezident Donald Trump útočí na slobodu tlače, ktorá je základom ústavy Spojených štátov. V Ženeve to uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn. Nedávna Trumpova kritika novinárov podľa neho môže byť podnecovaním k nenávisti.

30.08.2017 14:25
debata (9)

„To je úplne neskutočné, keď si pomyslíte, že slobodu tlače, nielen základný kameň ústavy USA, ale niečo, čo Spojené štáty (vo svete) mnoho rokov obhajovali, teraz napáda (americký) prezident,“ vyhlásil Zajd.

„Je to dosť ohromujúci obrat a v konečnom dôsledku nebezpečný,“ dodal komisár. Trump sa hrdo označuje za búrača tabu, to má však podľa komisára dôsledky, pretože podobne zmýšľajúci ľudia sa môžu cítiť povzbudení, aby ešte vyostrili svoje útoky.

Minulý týždeň Trump opísal novinárov ako „naozaj nečestných ľudí“. Kritizoval tým spôsob, akým americké médiá informovali o nepokojoch vo virgínskom Charlottesville, kde sa v polovici augusta dostali do stretu priaznivci a odporcovia krajnej pravice.

Pravicoví radikáli sa vtedy zhromaždili, aby protestovali proti rozhodnutiu mesta odstrániť pomníky konfederačných generálov. Išlo o najväčšiu schôdzu podporovateľov bielej nadradenosti za posledných 10 rokov. Po stretoch s odporcami jeden z neonacistov narazil vozidlom do davu ľudí, kde zabil tridsaťdvaročnú Heather Heyerovú a ďalších 19 ľudí zranil.

Trump po násilnostiach vyvolal kontroverziu výrokom, že bieli rasisti aj ich protivníci sú zodpovední za krviprelievanie. Až po tlaku médií Trump odsúdil násilie spáchané podporovateľmi nadradenosti bielej rasy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Donald Trump #sloboda tlače