Hurikán Harvey má v Texase 31 obetí, rabovanie bude polícia prísne trestať

Hurikán Harvey a následné povodne neprežilo 31 ľudí. Uviedla agentúra AP s tým, že ide o potvrdené obete. Denník New York Times, ktorý už v stredu udával vyššie čísla ako úrady, teraz napísal, že jednotlivé texaské okresy hlásia spolu 38 úmrtí.

31.08.2017 09:45
STORM-HARVEY/ Foto: ,
V Houstone začínajú počítať škody, ktoré napáchal Harvey.
debata (4)

Medzi obete patrí aj šesťčlenná rodina z okresu Harris. Dvaja dospelí a štyri deti sa utopili v dodávke, snažiac sa dostať von z vody. Dospelí boli osemdesiatnici a praprarodičia detí vo veku od šiestich do šestnástich rokov. Dodávka sa potopila ešte v nedeľu, telá obetí našli až teraz.

Kým najviac postihnutý Houston začína s prehľadávaním zaplavených domov, mestá Port Arthur a Beaumont, ktoré sa nachádzajú na východ od Texasu, stále zápasia so stúpajúcou vodou. Port Arthur je obklopený vodou a do tamojšieho evakuačného centra prišli desiatky ľudí vrátane domácich miláčikov, medzi ktorými je aj jedna opica. „Áno, opica nás trochu prekvapila, ale snažíme sa pomôcť,“ povedal Jeff Tolliver, manažér strediska.

Obe veľké letiská v Houstone sú od stredy znovu v prevádzke, pomaly sa obnovuje autobusová a železničná doprava a mesto znovu začalo zabezpečovať odvoz odpadu. Federálna agentúra pre riešenie krízových situácií (FEMA) nasadila ťažké nákladné vrtuľníky, aby dopravili jedlo a vodu k ľuďom, ktorých nebolo možné evakuovať.

Rabovanie bude polícia prísne trestať

Polícia v Houstone a jeho okolí zatkla už 40 ľudí za rabovanie v domoch postihnutých povodňami. Úrady tiež upozornili, že domy obchádzajú podvodníci vydávajúci sa za záchranárov alebo distribútorov pomoci a snažia sa dostať dovnútra.

Starosta Sylvester Turner podľa serveru Chron povedal, že zákaz nočného vychádzania, ktorý platí od utorka, sa osvedčil a pomáha obmedziť zločinnosť. Policajný veliteľ Art Acevedo povedal, že nikoho nemuseli pre porušenie zákazu vychádzania zatknúť.

Množstvo domov a ulíc je stále zatopených, evakuovali vyše 30 000 ľudí.

Polícia už avizovala, že zlodeji budú prísne potrestaní. Sudkyňa Kim Oggová z okresu Harris oznámila, že zabezpečí, aby ľudia zadržaní za krádež v opustených domoch dostali čo najvyššie možné tresty vrátane doživotia.

Množia sa správy o vylúpených obchodných domoch, pričom zlodeji si odnášajú najmä hotovosť a tiež cigarety.

V menších mestách južne od Houstonu sa podvodníci vydávajú za hasičov, vyzývajú ľudí na evakuáciu a potom domy vykrádajú. Niektorí majitelia domov sú pripravení brániť sa. Dobrovoľný hasič Jody Garcia povedal, že prišiel pomôcť páru, ktorý musel pred stúpajúcou vodou ustúpiť na prvé poschodie svojho domu. Muž na neho však vzal pušku a chcel, aby odišiel. Garcia bol nútený zavolať políciu.

Harvey udrel najväčšou silou

Harvey najprv v podobe hurikánu a potom tropickej búrky priniesol na niektorých miestach vyše 120 centimetrov zrážok, zasiahol 50 okresov na juhu a v centre štátu Texas, teda oblasti s 300 mestami a mestečkami a 11 miliónmi obyvateľov. Teraz sa v podobe tlakovej níže presúva cez Louisianu ďalej na sever a na východ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Harvey