Obnova Texasu po hurikáne potrvá roky a bude stáť desiatky miliárd

Texasu bude trvať roky, kým odstráni následky po údere hurikánu Harvey. Uviedol to guvernér tohto amerického štátu Greg Abbott.

01.09.2017 17:55
debata (12)

Aj keď výška škôd zatiaľ nebola vyčíslená, guvernér tento týždeň povedal, že k náprave bude nevyhnutná pomoc federálnej vlády v objeme viac ako 125 miliárd dolárov, čo by prekonalo aj pomoc po vyčíňaní hurikánu Katrina v roku 2005.

Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Harvey, záplavy, usa, houston Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu.

Abbott v piatok v relácii Dobré ráno, Amerika stanice ABC uviedol, že voda v Houstone začala klesať, ale ďalšie mestá s povodňami stále zápasia. „Vyhrabať sa z tejto katastrofy bude trvať roky,“ dodal.

Podľa Abbotta je kľúčové, aby sa Texas vrátil k normálnemu životu čo najskôr. S obnovou krajine pomôže nielen vláda Texasu, ale aj federálna vláda. Abbott tiež uviedol, že Federálna agentúra pre riešenie krízových situácíí (FEMA) chce v prvom rade pomôcť tým, ktorí nemajú poistený majetok.

Americký prezident Donald Trump súhlasí, že rozsiahla pomoc je potrebná. „Texas sa rýchlo zotavuje vďaka skvelým mužom a ženám, ktorí tvrdo pracujú,“ napísal prezident na twitteri. Zostáva však vykonať ešte veľa práce na obnove zničeného štátu, dodal Trump.

Starosta Houstonu Sylvester Turner v piatok uviedol, že sa obrátil na agentúru FEMA so žiadosťou o predbežnú pomoc v objeme 75 miliónov dolárov, ktorá bude určená na odpratávanie trosiek. Sľúbil tiež, že do roka bude Houston opäť žiariť, a že sa stane ukážkou toho, ako si veľké americké mesto poradilo s ničivou prírodnou katastrofou.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán Harvey