Z Mjanmarska v posledných dňoch ušlo podľa OSN takmer 90-tisíc Rohingov

Príchod migrantov v takom veľkom počte podľa humanitárnych pracovníkov OSN môže negatívne ovplyvniť dostupnosť potravín a inej pomoci v Bangladéši.

04.09.2017 09:33
debata (8)

Z Mjanmarska do susedného Bangladéša od začiatku najnovšie vlny násilia v auguste ušlo takmer 90-tisíc príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov.

Najnovšia vlna násilia začala, keď Rohingovia 25. augusta zaútočili na niekoľko desiatok policajných staníc a vojenských stanovíšť. V následných stretoch medzi Rohingami a bezpečnostnými silami zomrelo najmenej 400 ľudí.

Rohingskí utečenci kráčajú po zablatenej ceste... Foto: Reuters, MOHAMMAD PONIR HOSSAIN
rohing, rohingovia, utecenci Rohingskí utečenci kráčajú po zablatenej ceste po prekročení mjanmarsko-bangladéšskej hranici pri meste Teknaf.

Zlé svetlo na Su Ťij

Mjanmarské orgány vinia Rohingov z podpaľačstva a zabíjania civilistov. Rad organizácií na ochranu ľudských práv, naopak uvádza, že vypaľovanie domov a vraždy civilistov sú dielom mjanmarských úradov, ktoré sa snažia Rohingov zo zeme vyhnať.

Udalosti spojené s násilím páchanom na moslimskej menšine v prevažne budhistickom Mjanmarsku podľa mnohých zahraničných pozorovateľov vrhajú zlé svetlo na vodkyňu a bývalú disidentku Do Aun Schan Su Ťij, ktorá sa podľa nich asi 1,1 milióna Rohingov žijúcich v Mjanmarsku dostatočne nezastala.

Od októbra minulého roka utieklo z krajiny do Bangladéša takmer 150-tisíc Rohingov, 87-tisíc z nich v poslednej vlne násilia. Mjanmarská vláda naopak tvrdí, že z Arakanského štátu, kde Rohingovia žijú, „evakuovali“ 11 700 osôb patriacich k tejto menšine.

Podľa Erdogana ide o genocídu

„Snažíme sa tu postaviť domy, ale nie je tu dosť miesta,“ povedal dvadsaťpäťročný Muhammad Husajn, ktorý prišiel do Bangladéša pred štyrmi dňami a stále hľadá miesto na bývanie.

„Nepôsobia tu žiadne mimovládne organizácie. Nemáme jedlo. Niektoré ženy porodili na kraji cesty. Choré deti nemajú prístup k lekárskej starostlivosti,“ do­dal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok označil násilie voči moslimom v Mjanmarsku za genocídu a ponúkol, že Turecko poskytne Rohingom v Bangladéši pomoc. Či ide o finančnú pomoc, nie je podľa agentúry Reuters isté.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bangladéš #Mjanmarsko #migranti #Rohingovia