Rus zaútočil na kino, pravdepodobne pre sporný film

Kino v Jekaterinburgu na Urale sa stalo terčom útoku terénnej dodávky naloženej plynovými bombami a sudmi s benzínom.

04.09.2017 14:26
debata (33)

Vzniknutý požiar sa hasičom podarilo počas polhodiny uhasiť, nikto nebol zranený, uviedli miestne úrady. Dôvodom útoku bol podľa médií kontroverzný film o cárovej milenke, ktorý však na programe kina doteraz nefiguruje. Polícii sa podarilo zadržať tridsaťdeväťročného podozrivého, ktorý sa vraj k pokusu o vypálenie kina Kozmos už priznal. Podľa Interfaxu je to „duševne chorý“ človek.

„Nie je jasné, ako to hodnotiť. Na jednej strane je to zjavne teroristický útok, ale nikto nebol zranený, útočilo sa na prázdnu budovu,“ uviedol starosta Jevgenij Rojzman. Útok podľa neho nemohol byť len dielom vyšinutého jedinca, ten by ťažké sudy s benzínom do auta sám nenaložil.

Snímka Matilda režiséra Alexeja Učitela o romániku medzi následníkom ruského trónu, neskorším posledným cárom Mikulášom II., a petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou, opierajúca sa viacmenej o históriu, vyvolal nevôľu monarchistov, pravoslávneho kléru aj vladárov moslimských autonómnych republík na ruskom severnom Kaukaze. V kampani proti filmu Matilda dokonca zazneli vyhrážky podpaľovania kín, ktoré sa ho odvážia premietať. Minulý týždeň sa neznámi páchatelia pokúsili zápalnými fľašami podpáliť budovu v Petrohrade, kde sídli režisérove filmové štúdio, ale neúspešne.
Proti snímke, ktorá sa má na plátnach ruských kín objaviť až 26. októbra, spustila kampaň niekdajšia krymská prokurátorka, teraz poslankyňa vládnej strany Jednotné Rusko Natalija Poklonská. Snímka podľa nej uráža city veriacich aj pamiatku posledného cára; pravoslávna cirkev uznala Mikuláša II. a členov jeho rodiny, zavraždených boľševikmi, za svätých mučeníkov.

Čečenský vládca Ramzan Kadyrov skôr žiadal, aby sa film v jeho regióne nepremietal. Tá istá žiadosť bola odoslaná do Moskvy a do susedného Dagestanu.

Ministerstvo kultúry však umožnilo premietanie filmu. Jediným obmedzením je veková hranica: diváci musia byť starší ako 16 rokov.

Režisér sa pred výpadmi hájil aj pripomienkou, že románik s tanečnicou skončil pred zásnubami s nemeckou princeznou.

Filmoví kritici ironicky žartujú, že Matilda sa stala kultúrnou udalosťou roka: ešte nikto ju nevidel, ale všetci o nej hovoria. A v Jekaterinburgu sa ľudia bavia otázkou, či Kosmos môže vyletieť do kozmu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Rusko #film #Matilda