Francúzska ministerka varuje: Kimove rakety čoskoro môžu doletieť až k Európe

Juhokórejské námorníctvo zorganizovalo vojenské cvičenie v Japonskom mori. Reagovalo tak na oznámenie Severnej Kórey, že vykonala skúšku vodíkovej bomby, informovala agentúra AP. KĽDR podľa všetkého v nedeľu uskutočnila už šiesty jadrový test od roku 2006. Soul už v pondelok usporiadal pozemné a letecké manévre.

05.09.2017 08:23 , aktualizované: 14:40
kim čong un, kldr, korea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un zdraví členov armády KĽDR počas vojenskej prehliadky.
debata (89)

na námornom cvičení pri východnom pobreží Južnej Kórey sa zúčastnili vojnové lode vrátane fregaty vážiacej 2 500 ton, tisíctonovej hliadkovacej lode a niekoľkých raketových lodí. Cieľom bol nácvik odvetných opatrení v prípade severokórejských provokácií, oznámilo ministerstvo obrany v Soule.

Ďalšie cvičenie námorníctva sa pri južných brehoch Kórejského polostrova uskutočnia podľa ministerstva od stredy do soboty.

Kim môže čoskoro zasiahnuť Európu

Podľa francúzskej ministerky obrany Florence Parlyovej dokáže Severná Kórea vyvinúť balistické rakety, ktoré budú schopné zasiahnuť Európu skôr, než sa očakávalo. Parlyová to povedal v prejave na letnej univerzite obrany v Toulone v Južnej Afrike.

Ministerka tiež povedala pred zástupcami francúzskej armády, že „nemožno vylúčiť možnosť eskalácie situácie vedúcej k veľkému konfliktu“. Vyhlásila to na konferencii, na ktorej boli okrem vojakov aj stovky domácich a zahraničných politikov a zástupcov priemyslu.

V piatok minister obrany Jean-Yves Le Drian varoval, že komunistický režim by mohol v priebehu niekoľkých mesiacov vypustiť rakety s dlhým dosahom. „Áno, situácia je mimoriadne vážna,“ odpovedal Le Drian na otázku, či sa ľudia majú obávať KĽDR.

KĽDR údajne presúvala na západ medzikontinentálnu raketu

Južná Kórea už v pondelok usporiadala cvičenie, pri ktorom simulovala útok na oblasť, kde KĽDR v nedeľu uskutočnila jadrový test. Cvičenie, na ktorom spolupracovali pozemné vojská a letectvo, bolo zamerané na zástupné ciele v Japonskom mori a zahŕňalo strely vzduch-zem s dlhým doletom aj balistické rakety.

Šiesty a dosiaľ najsilnejší jadrový test Severnej Kórey odsúdil v nedeľu a v pondelok rad krajín sveta vrátane USA, Číny či Ruska.

Podľa juhokórejského denníka Asia Business Daily, ktorý sa odvoláva na zdroj z tajných služieb, začala KĽDR na svoje západné pobrežie presúvať objekt, ktorý by mohol byť medzikontinentálnou balistickou strelou. Pohyb sa začal v pondelok a pokračoval pod rúškom noci v utorok. Juhokórejské ministerstvo obrany nepotvrdilo informácie denníka.

Putin: Dodatočné sankcie voči KĽDR by boli neúčinné

Uvalenie tvrdších sankcií na KĽDR kvôli jej jadrovému a raketovému zbrojnému programu by nezmenilo postoj vodcov v Pchjongjangu, ale mohlo by spôsobiť rozsiahle ľudské utrpenie, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf Kremľa posledný jadrový test KĽDR odsúdil, zároveň ale varoval pred „stupňovaním vojenskej hystérie“ okolo Severnej Kórey, ktorá by podľa neho mohla viesť ku „globálnej katastrofe“.

„Pchjongjang sa nevzdá svojho jadrového programu, ak sa nebude cítiť bezpečne,“ zdôraznil Putin. „Je potrebný dialóg na riešenie krízy na Kórejskom polostrove,“ dodal.

Podľa ruského prezidenta boli sankcie ako spôsob, ako ovplyvniť správanie sa severokórejských vodcov, vyčerpané. Putin však pripustil, že Moskva je ochotná prediskutovať niektoré podrobnosti o sankciách.

Ruský prezident sa ku kríze na Kórejskom polostrove vyjadril v čínskom meste Sia-men, kde sa zúčastňuje summitu vodcov skupiny piatich rozvíjajúcich sa krajín BRICS, teda Číny, Brazílie, Ruska, Indie a Juhoafrickej republiky. Summit sa končí v utorok.

Spojené štáty a Južná Kórea sa dohodli na zrušení limitu raketových hlavíc

Americký prezident Donald Trump sa v telefonáte so svojím juhokórejským náprotivkom Mun Če-inom zhodol na potrebe prijatia tvrdších sankcií proti KĽDR v reakcii na nedeľný jadrový test.

Trump tiež kývol na predaj vojenskej technológie za „miliardy dolárov“ spojeneckej krajine. Obaja lídri sa v tomto kontexte dohodli na zrušení hraničnej váhy kórejských raketových hlavíc, ktoré dohoda doteraz stanovila na 500 kilogramov.

Spojené štáty dlhodobo spolupracujú s armádou Južnej Kórey, čo Washington podmieňuje obmedzeniami pre kórejské zbrane. Soul už rozšíril dĺžku dráhy svojich rakiet a teraz, podľa vyhlásenia prezidenta Muna, Trump pristúpil ku kórejskej žiadosti o dlhodobé zrušenie obmedzenia hmotnosti hlavíc, o ktoré sa Soul dlhodobo snažil.

Obchod za miliardy

„Prezident Trump v podstate súhlasil s predajom vojenského vybavenia vo výške miliárd USD do Kórey,“ uviedol v stanovisku Biely dom.

Rozhovor oboch prezidentov sa uskutočnil krátko potom, ako Trump zvolil na adresu Soulu neobvykle ostrú rétoriku, aby sa diplomatickým spôsobom pokúsil vyriešiť konflikt so severným susedom.

Ihneď po jadrovom teste povedal Trump vedeniu Južnej Kórey, že „vidia, ako som povedal, že ich reči o severokórejských ústupkoch nefungujú.“

Niektorí poradcovia podľa médií Trumpa varovali, aby smerom k zásadnému americkému spojencovi v oblasti volil ústretovejší prístup a neriskoval diplomatickú roztržku vo chvíli, keď Južnej Kórei zároveň hrozí vypovedaním obchodnej dohody.

Washington šiesty jadrový test KĽDR odsúdil a USA pripravujú návrh nového uznesenia Bezpečnostnej rady OSN na prijatie prísnych sankcií.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #Donald Trump