Trump ruší program pre migrantov, ktorí žijú v USA od detstva

Americký prezident Donald Trump v utorok spustil proces rušenia vládneho programu, ktorý chráni státisíce mladých imigrantov, ktorí pricestovali do Spojených štátov ilegálne ešte ako deti.

05.09.2017 15:24 , aktualizované: 19:47
demonštrácia DACA Foto: ,
Demonštrácia pred Bielym domom na podporu programu DACA.
debata (19)

Minister spravodlivosti Jeff Sessions vyhlásil, že program zavedený administratívou bývalého prezidenta Baracka Obamu je „protiústavný“, a preto ho treba zrušiť.

„Kongres, priprav sa na svoju prácu – DACA!“ Napísal Trump ráno (skoro popoludní SELČ) na svojom twitterovom konte. DACA je skratka pre program, ktorý v roku 2012 predstavil bývalý prezident Barack Obama.

V súlade s protiimigračnou politikou Trump už predtým oznámil, že program zruší. V posledných dňoch sa však v médiách hovorí, že americký prezident chce preniesť zodpovednosť na Kongres.

Zrejme oznámi, že zrušenie programu začne platiť až po uplynutí šesťmesačnej lehoty. Vrámci nej bude Kongres mať možnosť zákonom vyriešiť ochranu detských migrantov. Avšak vzhľadom na prevahu republikánov v oboch komorách zákonodarného zboru je pravdepodobné, že v Parlamente neprejde žiaden takýto zákon.

Pred Bielym domom vo Washingtone a v mnohých ďalších mestách v Spojených štátoch sa chystajú demonštrácie na podporu programu DACA. Očakáva sa, že niektoré súdy zrušenie napadnú. Napríklad guvernér New Yorku Andrew Cuomo oznámil takýto zámer.

Program DACA chráni takmer 800-tisíc mladých prisťahovalcov pred deportáciou a umožňuje im legálne pracovať v USA formou obnoviteľných dvojročných povolení. Trumpova administratíva dala teraz Kongresu šesť mesiacov na to, aby legislatívu upravil. Následne zastaví vydávanie povolení pre ľudí, ktorých sa program týka. „Záujmy amerických občanov postavíme na prvé miesto!“ uviedol prezident v tejto súvislosti na Twitteri.

Trump sa už pred prezidentskými voľbami vyjadril, že program poskytuje ilegálne amnestie a zaviazal sa k jeho zrušeniu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migrácia #Donald Trump #detskí migranti