Mossad zverejní dokumenty o chybách pri hľadaní Mengeleho

Izraelská tajná služba Mossad premárnila dve príležitosti na dolapenie Josefa Mengeleho, ktorý vykonával na väzňoch v koncentračných táboroch genetické experimenty a posielal ich do plynových komôr.

06.09.2017 08:23
Josef Mengele Foto:
Nacistický lekár Josef Mengele v roku 1956.
debata (14)

Izraelskému rozhlasu o tom v utorok povedal bývalý agent Mossadu Rafi Ejtan. V Izraeli majú byť tento týždeň odtajnené dokumenty Mossadu odhaľujúce detaily neúspešných operácií na chytenie Mengeleho.

Ejtan povedal, že Mossad zistil adresu, na ktorej žil Mengele v Buenos Aires, keď v roku 1960 v Argentíne agenti chytili nacistu Adolfa Eichmanna, povereného nacistickým režimom konečným riešením židovskej otázky.

„V čase, keď sme dolapili Eichmanna, Mengele žil v Buenos Aires, našli sme jeho byt a sledovali ho,“ povedal Ejtan, ktorý má teraz 90 rokov. Vtedajší veliteľ Mossadu Iser Harel potom nariadil Ejitanovi využiť túto príležitosť a zatknúť aj Mengeleho. Ejtan bol proti. „Nechcel som robiť dve operácie naraz. Podarila sa nám tá prvá a mal som skúsenosť, že keď sa snažíte o ďalšiu, môžete zmariť obe,“ povedal Ejtan.

Napriek tomu súhlasil s tým, že zatiaľ čo agenti odvezú Eichmanna do Izraela, kde bol nacista odsúdený a popravený v roku 1962, Ejtan zostane v Argentíne a bude sledovať Mengeleho. „On už ale v byte nebol a susedia mi povedali, že sa má za týždeň vrátiť. Čakali sme týždeň, lenže medzitým sa celý svet dozvedel o Eichmannovom dolapení a Mengele sa na adrese v Buenos Aires už neukázal,“ povedal Ejtan.

Druhú možnosť nevyužili

Druhý raz ho mohol Mossad chytiť v Brazílii. „Na konci roka 1962 ho videli na farme pri Sao Paule,“ povedal Ejtan. Harel však už nebol v úrade a jeho nástupcovia uprednostňovali iné operácie, ako sledovať Mengeleho.

Noviny Jediot Achronot napísali, že dokumenty, ktoré budú zverejnené, ukážu ďalšie zlyhania tajnej služby. Po Mengelem vraj pátrali aj v Paraguaji, zatiaľ čo nacista boli v Brazílii.

Noviny tiež popísali náročný plán, pri ktorom mala byť získaná stopa v roku 1983, vtedy bol odpočúvaný Mengeleho syn Rolf, ktorý žil v Berlíne. Až neskôr sa ukázalo, že Mengele bol už štyri roky po jeho smrti. Utopil sa pri brazílskom pobreží v roku 1979 a jeho smrť bola potvrdená v roku 1985. Bol pochovaný pod falošným menom, ale identifikovali ho po exhumácii. Izraelská tlač píše, že jeho kosti sa teraz používajú na štúdium na univerzite v Sao Paule. Spočiatku ležali v márnici v saopaulského lekárskeho inštitútu niekoľko rokov bez toho, aby sa o ne niekto prihlásil. Neskôr doktorovi Danielovi Muñozovi, ktorý sa zaoberá forenznou medicínou, prišlo na um, že Mengeleove kosti môže použiť pri svojich prednáškach.

Mossad odtajnené dokumenty poskytla nadácii Jad vašem, ktorý zbiera materiál z holokaustu. Udalosti okolo lovu pre Mengeleho sú už známe z minulosti, ale tentoraz to bude prvýkrát, čo ich tajná služba potvrdí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Izreal #Nacisti #Mossad #Josef Mengele