Lajčák: OSN rieši vojny, ale radšej im zabráňme

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude od 12. septembra rok riadiť 72. Valné zhromaždenie (VZ) Organizácie Spojených národov. Čo chce dosiahnuť od funkcie, s čím bude spokojný na jej konci? A čo očakáva od vystúpenia amerického prezidenta Donalda Trumpa v OSN? Aj na tieto otázky Pravdy odpovedal minister Lajčák.

06.09.2017 10:00
Miroslav Lajčák Foto: ,
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (2)

Jednou z vašich priorít vo funkcii by malo byť predchádzanie konfliktom. Keď sa pozrieme na svet, témou dňa je Severná Kórea. Ale je tu množstvo ďalších konfliktov. Ako si vy predstavujete svoju úlohu?

Agenda Valného zhromaždenia OSN je rozsiahla. Nemôžete sa sústrediť len na jednu tému. Potrebujete však priority. Vybral som si tri kľúčové prierezové slová, ktoré chcem, aby charakterizovali môj mandát. Po prvé: Ľudia. Aby sme nezabúdali, že to, čo robíme, sa týka ich a mali by sme sa snažiť zlepšiť ich život.

Po druhé: Rovnováha. Znamená to vyvážený prístup k všetkým trom pilierom, na ktorých je postavená OSN (ľudské práva, mier a bezpečnosť a rozvoj, pozn. red.). A po tretie: Kvalita. Ak niečo robíme, náš cieľ má byť veci posúvať vpred. Pokiaľ ide o konkrétne, vecné priority, hlásim sa k prevencii konfliktov, mediácii.

Prečo?

Som presvedčený, že OSN je svetovým lídrom, čo sa týka rozvojovej agendy a riešenia klimatických zmien. Ale pokiaľ ide o predchádzanie konfliktom, tak nevyužívame kapacity. Akoby sme boli lepšie pripravení na riešenie vojen, keď už vypuknú. Nie na to, aby sme konflikt vôbec nepripustili. Pritom by sme tak zachránili životy a zabránili aj obrovským ekonomickým stratám. Chcem, aby sme si viac uvedomili, že OSN je o mieri, diplomacia je o tom, aby sme spolu lepšie komunikovali.

Čo pre to môžete vo svojej pozícii urobiť?

Budem usmerňovať chod a prácu Valného zhromaždenia počas celého roka, nielen mu predsedať. Budem dávať do popredia veci, ktoré považujem za dôležité. V apríli 2018 bude veľké podujatie venované prevencii konfliktov a udržateľnosti mieru, kde očakávam aj formálnejší výstup.

Ako prípravu naň budeme organizovať viaceré diskusie. Pozveme na ne mnoho aktérov. Vládnych, mimovládnych, osobnosti. Čo sa týka predchádzania konfliktom, už máme k dispozícii mnohé nástroje. Myslím si však, že sa nedostatočne využívajú. Preto chcem rozprúdiť debatu.

Predpokladám, že prezident Trump využije svoju prvú príležitosť pri vystúpení na pôde Valného zhromaždenia, aby nás oboznámil s ucelenou koncepciou jeho vlády k OSN. Zatiaľ sme to nepočuli.

Aký ohlas očakávate v OSN? V tejto chvíli sa ťažko hľadá zhoda medzi dôležitými svetovými hráčmi, príkladom sú konflikty na Ukrajine alebo v Sýrii.

Ohlas už mám. Svoje priority som predstavil vo všetkých piatich regionálnych skupinách OSN. Naposledy aj v Indii či predtým v Číne, Japonsku, Rusku. Partneri na to reagujú pozitívne.

Uvedomujú si, že stav je neuspokojivý, čo sa týka predchádzania konfliktom. Samozrejme, netreba si tu zamieňať právomoci. Je to Bezpečnostná rada OSN, ktorá má mandát riešiť otázky mieru a bezpečnosti. Ja dávam dôraz na diplomaciu, mediáciu, prevenciu.

Vidíte nejakú oblasť vo svete, kde to vyzerá zle, hoci to možno na prvý pohľad tak nevyzerá, ale chceli by ste sa na ňu pozrieť?

Nechcem teraz spomínať nejaké konkrétne prípady. Medzinárodné spoločenstvo však nie vždy vidí symptómy. A reaguje až potom, keď sa konflikt dostane do horúcej fázy. Je to však už istým spôsobom zlyhanie diplomacie.

Na zasadnutí Valného zhromaždenia vystúpi aj nový americký prezident Donald Trump a vy sa s ním stretnete. Čo očakávate od jeho prejavu a schôdzky? Trump určite nie je veľkým prívržencom OSN.

Predpokladám, že prezident Trump využije svoju prvú príležitosť pri vystúpení na pôde Valného zhromaždenia, aby nás oboznámil s ucelenou koncepciou jeho vlády k OSN. Zatiaľ sme to nepočuli.

OSN to potrebuje aj preto, lebo USA sú najväčším prispievateľom do rozpočtu organizácie. Ich záväzok je mimoriadne dôležitý.

Je niečo, čo vás v súvislosti s novou funkciou prekvapilo?

Systém OSN poznám dobre. Vedel som, do čoho idem. Nič ma nezaskočilo ani neprekvapilo. Dôležitá bola včasná príprava. Mám už k dispozícii celý tím spolupracovníkov. Je to 28 ľudí z 21 krajín, ktorí tvoria úrad predsedu Valného zhromaždenia.

Chcem vysvetliť, že aktivity predsedu sa financujú z fondu v rámci rozpočtu OSN. Ten však už nestačí. Úlohy a zodpovednosť predsedu VZ totiž výrazne narástli. V posledných mesiacoch som hovoril s viacerými krajinami o možnosti príspevku do fondu. Som veľmi rád, že už máme rozpočet v takej výške, v akej sme si ho naplánovali.

Aký máte rozpočet?

Máme ešte prísľuby z viacerých krajín, preto nechcem hovoriť o číslach. Rozpočet je však transparentný a 12. septembra bude zverejnený na mojej webovej stránke.

Zostávate ministrom zahraničných vecí Slovenska. Ako skĺbite funkcie?

Venovali sme tomu veľa času. So systémom sú presne oboznámení ľudia na ministerstve aj zastupiteľských úradoch. Komunikujem so štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom, s mojím kabinetom.

Mám stály prísun informácií, podpisujem slovenskú poštu, máme videolink medzi ministerstvom a Stálou misiou v New Yorku. Už viem termíny, kedy prídem do konca roka na Slovensko. V duchu toho, ako som sa dohodol s premiérom, že raz mesačne budem na zasadnutí vlády.

Stretávajú sa so mnou najdôležitejší politici sveta. Vedia, odkiaľ prichádzam. A, samozrejme, tieto schôdzky sú vždy príležitosť hovoriť aj o zásadných veciach aspoň z pohľadu slovenských záujmov.

Čo znamená vaša pozícia pre Slovensko? Zviditeľní ho?

Netreba o tom vôbec pochybovať. O správe o mojom zvolení informovali spravodajské agentúry na celom svete. Dnes na mojom stole stojí, a bude to tak po celý rok, slovenská vlajka vedľa vlajky OSN.

Stretávajú sa so mnou najdôležitejší politici sveta. Vedia, odkiaľ prichádzam. A, samozrejme, tieto schôdzky sú vždy príležitosť hovoriť aj o zásadných veciach aspoň z pohľadu slovenských záujmov. Budem zastávať protokolárne najvyššiu funkciu v systéme OSN. Protokolárne je to možno celkovo najvyššia funkcia v medzinárodných vzťahoch. S tým je spojené veľké zviditeľnenie Slovenska.

S čím budete spokojný po roku? Rozmýšľali ste už nad tým?

Je pre mňa dôležité, aby OSN potvrdila svoju relevanciu. Aby istým spôsobom preukázala svoje postavenie univerzálnej platformy, ktorá je tým najsprávnejším miestom na diskusiu o svetových problémoch. Neexistuje reprezentatívnejší orgán ako Valné zhromaždenie OSN. Tvorí ho 193 krajín a každá má jeden rovnaký hlas. Máme tiež veľa úloh, ktoré nám uložili predchádzajúce Valné zhromaždenia.

Jedna z nich je mimoriadne naliehavá. Máme pripraviť dohody regulujúce migráciu a utečencov. Formálne by mali byť schválené v septembri 2018. Musíme ich teda pripraviť. Najmä čo sa týka migrácie, je to naliehavá otázka.

Neexistuje jediný medzinárodný rámec, ktorý by ju riešil. A pritom migrácia je téma, s ktorou sa v nejakej forme stretol každý obyvateľ tejto planéty. Bude sa tomu teda venovať značná pozornosť. Bude to aj isté vysvedčenie našej práce podľa toho, akú dohodu budeme schopní pripraviť.

Migrácia je téma, v ktorej sa spájajú najrôznejšie aspekty týkajúce sa práce OSN. Klimatické zmeny, ľudské práva, udržateľný rozvoj.

Chýba nám prierezová debata. Máme iba čiastkové diskusie. Ale nevenujeme sa debate, ktorá by sa pokúsila zaoberať migráciou v celej šírke, ako ste povedali. Týka sa to predsa obrovských tém, ktoré zahrňujú politické, ekonomické, ľudskoprávne, sociálne aj bezpečnostné hľadiská. O tom všetkom je potrebné hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #minister zahraničných vecí