Zemanovi posielajú haliere na predvolebnú kampaň

Neprajníci Miloša Zemana zaplavujú jeho transparentný účet bezvýznamnými darmi a pripájajú ironické odkazy. Obhajca funkcie českého prezidenta si založil toto bankové konto, aby vyzbieral peniaze na predvolebnú kampaň. Väčšina financií však neprichádza ako prejav podpory.

06.09.2017 12:30
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman sa uchádza o znovuzvolenie za českého prezidenta. Voľby sa uskutočnia v januári budúceho roku.
debata (24)

"Zeman mal na účte takmer 2500 príspevkov, ale 1800 bolo len vo výške jedného haliera,“ napísal portál Lidovky o úvode darcovstva na jeho kampaň.

Odosielatelia, ktorí si neželajú znovuzvolenie Zemana, venovali maximálne jednu českú korunu, väčšina poslala jej stotinu. "Na poslednú becherovčičku v prezidentskom úrade,“ dopísal k daru občan Lukáš Kosina. "Ďakujeme, odíďte a už sa nevracajte. Najhorší prezident od Klementa Gottwalda,“ napísal volič Stanislav Komín, ktorý tiež daroval jeden halier. "Miloša do koša,“ uviedol iný Čech Emil Miča, ktorý previedol na účet jednu korunu.

Na druhej strane sa objavili aj štedrí darcovia. Napríklad skutoční sympatizanti Jan Novák a Ludvík Nesnídal podporili Zemana zhodne sumou 10-tisíc českých korún.

Jiří Ovčáček, hovorca prezidenta, reagoval na škodoradostných darcov výčitkou, ktorou sa povzniesol nad odporcami svojho šéfa. Halierové dary vníma ako primitívnu antikampaň pražskej kaviarne, čo je označenie neprajníkov Zemana. "Haliere prinášajú šťastie. Na to treba pamätať,“ dodal Ovčáček na sociálnej sieti Twitter.

Niektorí takzvaní darcovia našli spôsob, ako Zemana finančne poškodiť. "Za prichádzajúcu platbu v eurách zo zahraničia totiž banka, ktorá spravuje transparentné konto, účtuje 20 korún majiteľovi,“ upozornil server iDNES.

Finančný dom však zasiahol: "Pretože chceme, aby všetky zaslané dary mohli prezidentskí kandidáti použiť na kampaň, rozhodli sme sa nevyberať poplatky za prijaté zahraničné platby,“ citovali Lidovky obchodného riaditeľa Fio banky Jana Bláhu.

Transparentné účty používajú už dlhší čas najvážnejší súperi Zemana v budúcoročných prezidentských voľbách, pripomenul iDNES. „Jiří Drahoš, bývalý predseda Akadémie vied Českej republiky, dosiaľ získal viac ako 10 miliónov korún. Textár a podnikateľ Michal Horáček zatiaľ sám vložil do kampane 12 miliónov korún,“ poznamenal server.

Prvé kolo volieb sa uskutoční 12. a 13. januára 2018. Očakáva sa, že nikto v ňom nezíska viac ako 50 percent hlasov, takže o prezidentovi sa takmer určite rozhodne v druhom kole. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že by to potom mal byť duel Zeman – Drahoš. Niektoré ankety ukazujú, že bývalý šéf akadémie by mohol zvíťaziť nad súčasnou hlavou štátu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #Miloš Zeman #český prezident #haliere