Sýrska armáda má podľa OSN na svedomí takmer tridsať chemických útokov

Napríklad pri útoku v Chán Šajchúne bola podľa OSN použitá smrtiaca nervová látka sarín, ktorú na mesto vypustilo sýrske letectvo. Útok si vyžiadal viac ako 80 životov.

06.09.2017 16:47
debata (72)

Sýrska armáda použila počas občianskej vojny chemické zbrane viac ako dvadsaťkrát, a to aj pri aprílovom útoku v Chán Šajchúne, v dôsledku ktorého Spojené štáty podnikli nálety na sýrsku leteckú základňu. S odkazom na správu vyšetrovacej komisie OSN informovala agentúra Reuters.

„Vládne sily pokračovali v používaní chemických zbraní proti civilistom v oblastiach ovládaných opozíciou. Pri nejsmrteľnejšom incidente v Chán Šajchúne v provincii Idlib použili sarín. Útok mal na svedomí niekoľko desiatok obetí na životoch, pričom väčšinu z nich tvorili ženy a deti,“ uvádza správa OSN s tým, že išlo o vojnový zločin.

Predseda vyšetrovacej komisie OSN Paulo Pinheiro. Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
Paulo Pinheiro, osn Predseda vyšetrovacej komisie OSN Paulo Pinheiro.

27 útokov ide ‚na triko‘ al-Asada

K záveru, že bol v apríli v Sýrii použitý sarín, už skôr dospela Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ale neuviedla, kto za útokom stál.

Vyšetrovatelia OSN v správe uvádzajú, že celkovo zdokumentovali 33 chemických útokov, z ktorých 27 spáchali sily sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada a v šiestich prípadoch zostáva páchateľ neznámy. Sedem z týchto útokov sa podľa OSN uskutočnilo v období od 1. marca do 7. júla tohto roka.

Vyšetrovatelia nemali k miestu prístup

Asadova vláda dlho popierala použitiu sarínu. Po útoku v Chán Šajchúne uviedla, že armáda zasiahla sklady patriace rebelom. Vyšetrovatelia OSN však toto tvrdenie vyvrátili.

Predseda vyšetrovacej komisie OSN Paulo Pinheiro na tlačovej konferencii povedal: „To, že sme nemali prístup k miestu, nám nezabránilo v odhaľovaní faktov a vinníka“. Vyšetrovatelia OSN vypočuli 43 svedkov, obetí a záchranárov, ktorí na mieste útoku pomohli. Tiež skúmali satelitné snímky lokality.

Pohľad americkej stanice RT na aktuálnu situáciu v Sýrii (v angličtine s anglickými titulkami).

Koalícia pod vedením USA porušila medzinárodné právo

Vyšetrovacia komisia tiež uviedla, že je znepokojená vysokým počtom civilných obetí následkom náletov medzinárodnej leteckej koalície, ktorá pod velením USA v Sýrii podporuje arabsko-kurdské sily.

Počas amerického leteckého útoku na mešitu v blízkosti Halabu (Aleppa) bolo v marci zabitých 38 ľudí vrátane detí. Napriek tomu, že Organizácia Spojených národov neoznačila letecké útoky za vojnové zločiny, koalícia porušila medzinárodné právo.

Americkí armádni vyšetrovatelia v júni dospeli k záveru, že marcové nálety boli v súlade s medzinárodným právom, keďže išlo o útok na zhromaždisko bojovníkov al-Kajdy. Vyšetrovacia komisia OSN však nenašla potrebné dôkazy pre tento záver.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #chemický útok #sarín #Bašár al-Asad #al-Káida #chemická látka