Spojené štáty nasadili zostávajúce časti protiraketového štítu v Južnej Kórei

Americká armáda nainštalovala v Južnej Kórei zostávajúce štyri odpaľovacie zariadenia protiraketového obranného systému THAAD, ktorý má posilniť obranu krajiny pred hrozbami zo strany KĽDR.

07.09.2017 11:28
THAAD protest Foto:
Obyvatelia protestujú proti inštalácii zvyšných častí protiraketového systému THAAD.
debata (40)

V oblasti, kde zariadenia rozmiestnili, došlo k stretu stoviek odporcov protiraketových štítov s členmi juhokórejských bezpečnostných síl. Desiatky ľudí utrpeli pri potýčkach zranenia. S inštaláciou amerických antirakiet nesúhlasí Čína, ktorá predložila Soulu oficiálny protest.

Štyri odpaľovacie zariadenia systému THAAD nainštalovali skoro ráno na mieste bývalého golfového ihriska v oblasti Songdžu, kde sa už nachádzali dve takéto zariadenia. V lokalite nasadili 8000 členov juhokórejskej polície, ktorí zasiahli proti odporcom štítu, ktorí od stredy večera bránili prístupu na miesto. Policajti nakoniec zablokádu asi 400 obyvateľov blízkych dedín a aktivisti prelomili. Pri strete utrpelo zranenia 38 ľudí vrátane šiestich policajtov.

Systému THAAD sa obávajú Čína a Rusko. Nepáči sa im, že by radary štítu mohli sledovať ich vojenské aktivity a systém by mohol zmeniť rovnováhu síl v regióne. Čínsky hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang na tlačovej konferencii povedal, že Peking predložil Južnej Kórei „ostrý protest“.

Južná Kórea inštalovala prvú časť protiraketového systému THAAD v oblasti Songdžu už na sklonku apríla, krátko pred nástupom terajšieho juhokórejského prezidenta Mun Če-ina do funkcie. Miestni obyvatelia a aktivisti opakovane vyjadrili obavy v súvislosti so zdravotnými rizikami spojenými s protiraketovým systémom a tiež, že táto oblasť by sa mohla stať terčom útokov zo Severnej Kórey.

Hodnotenie vplyvu zariadenia zatiaľ nedokončili

Prezident Mun Če-in po nástupe do funkcie zmrazil sprevádzkovanie zostávajúcich častí raketového štítu, pokým nevyhodnotia vplyv zariadenia na životné prostredie. Keď však Severná Kórea v júli otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu, prezident sa s ohľadom na bezpečnosť občanov Južnej Kórey rozhodol pristúpiť k dočasnej inštalácii zostávajúcich častí štítu, hoci hodnotenie vplyvov zariadenia ešte nedokončili.

Juhokórejské ministerstvo životného prostredia vo svojej poslednej správe uviedlo, že vplyv existujúcich odpaľovacích zariadení bol len obmedzený. Hladiny žiarenia a hluku sú v súlade s povolenými normami. Vláda však prisľúbila pokračovať v riešení prípadných rizík štítu, na ktoré poukazujú jeho odporcovia.

Batéria THAAD pozostáva zo šiestich odpaľovacích zariadení schopných odpáliť až 48 rakiet, tiež z z riadiacich jednotiek, radarov a ďalších prvkov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #protiraketový systém #THAAD