Uznesenie o vydaní Babiša dostane polícia najneskôr budúci týždeň

Uznesenie Snemovne o vydaní predsedu hnutia ANO Andreja Babiša a podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie polícia dostane najneskôr budúci týždeň. Z dolnej komory dokument odošlú v piatok ráno.

07.09.2017 15:05
Babiš Foto: ,
Lídra českého hnutia ANO Andreja Babiša Snemovňa vydá k trestnému stíhaniu.
debata (7)

Vo štvrtok to povedal hovorca predsedu Snemovne Jana Hamáčka (ČSSD), Jan Nováček.

Podľa zákona o rokovacom poriadku má dolná komora päťdňovú lehotu na zaslanie dokumentu od jeho prijatia. Poslanecká snemovňa sa dala súhlas na trestné stíhanie oboch poslancov v prípade Čapí hnízdo v stredu.

Uznesenie o vydaní poslanca na trestné stíhanie musí najskôr podpísať overovateľ schôdze a tiež Hamáček, opísal postup Nováček. Informáciu o podpise potom dostane mandátový a imunitný výbor, ktorý požiada predsedu komory o zaslanie dokumentov polícii, povedal. Hamáček vo štvrtok ráno uviedol, že podpísal uznesenie a bude zaslané polícii.

Obvinení sa budú brániť všetkými dostupnými prostriedkami

Polícia by podľa informácií Poslaneckej snemovne mohla získať dokument pravdepodobne v pondelok. Po jeho obdržaní bude môcť podniknúť kroky na začatie trestného stíhania.

Polícia chce obviniť oboch politikov ANO ako bývalých predstaviteľov skupiny Agrofert v súvislosti s dotáciou vo výške 50 miliónov na výstavbu farmy Čápí hnízdo. Babiša chce trestne stíhať za podozrenie z dotačného podvodu a za poškodenie finančných záujmov Európskej únie. Faltýnek je podozrivý z dotačného podvodu. Obaja poslanci tvrdia, že sa nedopustili žiadneho zločinu. Chcú sa brániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami.

Babiš a Faltýnek, podobne ako ostatní predstavitelia ANO, opisujú prípad ako politickú kauzu a pokus o ovplyvňovanie volieb za pomoci polície. Zástupcovia ostatných strán s tým počas približne sedemhodinovej debaty v stredu nesúhlasili. Prípad musí byť podľa nich vyšetrený štandardne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #hnutie ANO #Jaroslav Faltýnek #vydanie k trestnému stíhaniu