Ruské nálety zabili 40 bojovníkov IS, vrátane štyroch veliteľov

Ruské lietadlá vo východosýrskej provincii Dajr Az Zaur zabili 40 príslušníkov teroristickej organizácie Islamský štát vrátane štyroch veliteľov.

08.09.2017 11:45
debata (41)

S odkazom na vyhlásenie ruského ministerstva obrany to v piatok uviedla agentúra AP. Rusko v sýrskom konflikte bojuje na strane sýrskej vlády od jesene 2015.

Radikálov Rusi zasiahli pri stretnutí v bunkri pri meste Dajr az-Zaur, ktoré sa nachádza v provincii s rovnakým názvom. Nálet Rusko nariadilo po tom, ako dostalo informácie začiatkom týždňa o plánovanom stretnutí. Moskva však nezverejnila presný dátum náletu.

V blízkosti mesta Dajr az-Zauru pokračujú boje medzi armádou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a IS. V utorok sa sýrskej armáde podarilo prelomiť takmer trojročné obliehanie bojovníkov IS na západe mesta. Radikáli sa ale následne zmobilizovaní k protiofenzíve.

Ruská armáda uverejnila mená dvoch významných veliteľov IS, ktorých zabili. Boli to Muhammad Shimálí a Gulmurod Chalimov. Mená ďalších dvoch veliteľov ruská armáda neuviedla.

Šimálí, ktorý sa narodil v Iraku, ale mal saudskoarabské občianstvo, podľa Moskvy pomáhal radikálom zo zahraničia odcestovať do Sýrie a bol zodpovedný za adminmistratívu spojenú s novými militantmi.

Chalimov prišiel z Tadžikistanu, kde predtým pôsobil ako veliteľ špeciálnych policajných jednotiek a prešiel americkým tréningom. Podľa ruských médií pracoval ako „minister vojny“ v IS. Spojené státy na jeho hlavu minulý rok vypísali odmenu tri milióny dolárov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #vojna