Čoho sa Nemci obávajú

Migračná kríza takmer zničila politickú kariéru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Po jej ústretovom rozhodnutí v roku 2015 pustiť do krajiny utečencov prichádzajúcich cez balkánsku cestu sa najprv krajina za političkou do značnej miery zjednotila.

11.09.2017 11:00
Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v čase migračnej krízy v septembri 2015.
debata (18)

Ale potom nastúpila neistota, ešte podporená viacerými teroristickými útokmi. Tie síce priamo s utečeneckou krízou ani nemuseli súvisieť, ale boli vodou na mlyn pre populistov. A pravdou je, že v istom období nemalo Nemecko, ale ani niektoré ďalšie európske krajiny vôbec kontrolu nad tým, kto prichádza na ich územie.

Merkelovej postavenie problémy s utečencami jednoznačne zasiahli, keď dočasne stratila značnú časť popularity. Na preferenciách to pocítili aj jej konzervatívci z CDU/CSU. Dva týždne pred nemeckými voľbami sa však zdá, že všetko je v starých koľajach. Hlasovať budú Nemci 24. septembra.

Momentálne by podľa priemeru septembrových prieskumov volilo Merkelovej pravicu 36,4 percenta obyvateľov. Sociálnych demokratov pod vedením Martina Schulza iba 22,5 percenta. Na treťom mieste sa drží krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s desiatimi percentami.

Samozrejme, boli to práve extrémisti, ktorí najviac získali z problémov súvisiacich s migráciou. A utečenecká kríza nie je zabudnutá. Dokazuje to veľká štúdia kolínskeho Rheingoldovho inštitútu.

"V hĺbkových rozhovoroch sme zistili, že všetci ľudia chceli hovoriť o utečeneckej kríze, utečeneckej kríze, utečeneckej kríze. Hoci sa v predvolebnej kampani elegantne táto téma obchádza, je to stále boľavé miesto, o ktoré sa politici nepostarali,“ povedal pre magazín Spiegel psychológ Stephan Grünewald.

Podľa odborníka z Rheingoldovho inštitútu bolo medzi testovanými osobami tak veľa hnevu a nenávisti, ako nikdy nevidel. "Voliči sú dezorientovaní, veľmi neistí. Nemecko buď opisujú ako krajinu plnú problémov, alebo ako bezpečný ostrov hojnosti v mori plnom rizík. Je to veľmi krehké a vedie to k emocionálnym výbuchom,“ vysvetlil Grünewald.

Expert však tiež pripomína, že sa nezdá, že by tento stav viedol k výraznej podpore politického radikalizmu. "Aspoň zatiaľ nie,“ vyhlásil Grünewald pre Spiegel. „Lebo hoci u niektorých ľudí vidíme tvrdšie postoje, zároveň iní voliči z nich ustupujú. Argumentujú, že si krajina nemôže dovoliť polarizáciu. Hnev sa tak prejavuje v temnom svete internetu, ale v analógovom svete sa ľudia brzdia,“ tvrdí psychológ.

Voliči sú dezorientovaní, veľmi neistí. Nemecko buď opisujú ako krajinu plnú problémov, alebo ako bezpečný ostrov hojnosti v mori plnom rizík.
Stephan Grünewald, psychológ

Neistotu Nemcov, ale zároveň neochotu veci meniť, čo je volebná výhoda pre Merkelovú, odráža aj ďalšia štúdia. Každý rok ju robí poisťovacia spoločnosť R+V. Tri veci, ktorých sa Nemci najviac obávajú, sú terorizmus, politický extrémizmus a sociálne napätie spôsobené migráciou.

"Strach z teroristického útoku je jednoznačne na prvom mieste a v tejto súvislosti sme namerali takmer rekordné hodnoty v porovnaní s našimi predošlými prieskumami,“ citovala agentúra Reuters Brigitte Römstedtovú z R+V Info Centra. Teroristov sa obáva 71 percent Nemcov.

Na druhej strane je rekordný počet obyvateľov krajiny spokojný s ekonomickými vyhliadkami a ľudia sa len v minimálnej miere boja nezamestnanosti.

Kancelárka tak zjavne predstavuje pre Nemcov stávku na istotu. "Merkelovej postavenie je také bezpečné, ako je to len možné v prípade niekoho, kto je dvanásť rokov pri moci. Jej strana v prieskumoch pravidelne stúpa až k 40 percentám popularity a Merkelová je do veľkej miery rešpektovaná,“ reagoval pre Pravdu Eric Langenbacher, expert na nemeckú politiku z Georgetownskej univerzity.

"V roku 2015 ju zasiahlo dianie v súvislosti z migračnou krízou, no to sa zdá akoby zabudnuté. Ekonomika má takmer dvojpercentný rast a nezamestnanosť je rekordne nízka. Nemci tiež Merkelovej dôverujú, že dokáže krajinu navigovať cez vonkajšie problémy ako sú brexit, americký prezident Donald Trump a vládca Kremľa Vladimir Putin,“ vysvetlil Langenbacher.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #Angela Merkelová #migrácia