Zemetrasenie v Mexiku má 95 obetí

Zemetrasenie, ktoré postihlo juh krajiny v noci na piatok, malo silu 8,2 stupňa a bolo najsilnejším v Mexiku za sto rokov.

11.09.2017 20:04
debata

Oficiálna bilancia mŕtvych po silnom zemetrasení, ktoré minulý týždeň zasiahlo Mexiko, stúpla na 95.

V nedeľu sa hovorilo o 90 mŕtvych, ďalších päť obetí pochádza z najviac zasiahnutého štátu Oaxaca. S odkazom na mexické úrady uviedla agentúra AP.

Zemetrasenie, ktoré postihlo juh krajiny v noci... Foto: Reuters, CARLOS JASSO
mexiko, plac, smutiaci, zemetrasenie Zemetrasenie, ktoré postihlo juh krajiny v noci na piatok, malo silu 8,2 stupňa.

Guvernér štátu Oaxaca Alejandro Murat v rozhovore pre televíznu stanicu Milenio uviedol, že bilancia mŕtvych v štáte stúpla zo 71 na 76. V štátoch Chiapas a Tabasco podľa skorších informácií prišlo o život 19 osôb.

Mexiko kvôli zemetraseniu a hurikánu Katia, ktorý ho postihol, bolo nútené stiahnuť ponuku pomoci texaskému Houstonu, ktorý v auguste zasiahol hurikán Harvey.

Najsilnejšie zemetrasenia za sto rokov

Zemetrasenie, ktoré postihlo juh Mexika v noci na piatok, malo silu 8,2 stupňa a bolo najsilnejším v krajine za sto rokov.

Od štvrtkovej polnoci zaznamenala seizmologická služba 859 po sebe idúcich otrasov.

Prezident Enrique Pena Nieto v piatok vyhlásil tri dni národného smútku. Vláda štátu Oaxaca v sobotu oznámila, že nebude organizovať oslavy výročia Dňa nezávislosti Mexika, ktorý pripadá na 16. septembra.

Banka pre rozvoj Latinskej Ameriky (CAF) oznámila, že poskytne Mexiku 200-tisíc dolárov (166-tisíc eur) na obnovu po zemetrasení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #zemetrasenie