Kommersant: Putin oznámi svoju kandidatúru na prezidenta v novembri

Zbory kremeľských poradcov dokončili stratégiu vstupu prezidenta Vladimíra Putina do boja za znovuzvolenie, ktorý má budúci rok vyvrcholiť voľbou hlavy štátu.

12.09.2017 08:55
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin bude pravdepodobne opäť kandidovať na post ruského prezidenta.
debata (6)

V utorok to napísal denník Kommersant. Putin svoju účasť na volebnej kampani ešte neoznámil, ale všeobecne sa očakáva, že bude opäť usilovať o mandát. Jeho šanca na výhru je vysoká.

Putinov vstup do volebného boja je naplánovaný na dve etapy, napísal ruský denník s odkazom na zdroje z Kremľa. V novembri bude hlava štátu informovať verejnosť, že je v zásade pripravený bojovať proti inému mandátu. Oznámenie by malo byť veľkolepé, pravdepodobne vo forme veľkej besedy s občanmi, ktorí sami vyzvú Putina na účasť vo voľbách.

Dovtedy Kremeľ usporiada niekoľko verejných podujatí za Putinovej účasti. Jedným z nich je odhalenie pamätníka obetí stalinských represií na Sacharovskom bulvári 30. októbra. Akcia podľa má Kommersantu prispieť ku „konsolidácii spoločnosti“ a bude sa konať na najvyššej úrovni. Budú nasledovať ďalšie dôležité udalosti, ako napríklad Deň národnej jednoty 4. novembra alebo pripomienka storočnice boľševickej revolúcie o tri dni neskôr.

Moskovský denník v tejto súvislosti pripomenul skoršie informácie o tom, že prezidentské voľby, pôvodne naplánované na 11. marec 2018, sa budú konať o týždeň neskôr, teda v deň výročia zmluvy o pripojení ukrajinského Krymu k Ruskej federácii.

Oficiálne ohlásenie kandidatúry budú odkladať

Druhá fáza začne oficiálnym vyhlásenie Putinovej kandidatúry, píše Kommersant. Tento akt bude odložený na čo najneskôr, aby Putinova kampaň mohla byť čo najkoncentrova­nejšia.

Putin v minulých voľbách v roku 2012 kandidoval za stranu Jednotné Rusko, ale úloha strany v ďalších voľbách ešte nie je určená. Nedávno ruské médiá písali o „návrhu pracovnej verzie“, podľa ktorej by súčasný šéf Kremľa mal kandidovať ako nezávislý. Preto bude potrebovať milion podpisov, ktoré pomôžu vyzbierať aktivisti z Jednotného Ruska.

V minulých voľbách v roku 2012 navrhlo Jednotné Rusko Putina ako svojho kandidáta skôr formálne, verejnú podporu mu zaisťovala Kremľom vytvorená spoločenská organizácia Ľudový front. Informované zdroje tvrdia, že ani táto možnosť ešte nie je vylúčená.

Putin sa stal ruským prezidentom prvýkrát v roku 2000 a v roku 2008 ho nahradil jeho politický spolupracovník Dmitrij Medvedev v dvoch pojmoch. Putin sa vrátil na najvyššiu pozíciu vrátil v roku 2012, keď nadobudlo platnosť predĺženie prezidentského mandátu zo štyroch na šesť rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Vladimir Putin #kandidatúra na prezidenta