Saakašvili si vypočul obvinenie z nelegálneho prekročenia ukrajinských hraníc

Pracovníci ukrajinskej pohraničnej stráže v Ľvove oboznámili Michaila Saakašviliho s protokolom o nelegálnom prekročení ukrajinských hraníc.

12.09.2017 11:10
debata (9)

Bývalý gruzínsky prezident a odeský gubernátor sa ho podľa dokumentu dopustil v nedeľu, keď sa s pomocou svojich stúpencov dostal na ukrajinské územie cez poľsko-ukrajinský hraničný prechod Šehyni zablokovaný políciou.

Saakašvili sa stretol s príslušníkmi pohraničnej stráže v prítomnosti svojich právnikov a novinárov v hoteli vo Ľvove, kde sa dočasne zdržiava. Už v pondelok podľa ukrajinských médií začala gruzínskeho politika začala stíhať ukrajinská polícia kvôli incidentu na hraniciach. Ak ho postavia pred súd, hrozí mu päťročné väzenie.

Saakašvili tvrdí, že ukrajinskí pohraničná strážcovia mu pri prekročení hranice vzali pas, čo však popierajú ukrajinské orgány. Pas má len symbolický význam, pretože prezident Petro Porošenko odobral Saakašvilimu ukrajinské občianstvo. Gruzínsky prezident, ktorý pôvodne podporoval Porošenka, od minulého roka prezidenta kritizoval za údajnú toleranciu korupcie.

Podľa polície dav Saakašviliho stúpencov pri nedeľňajšom násilnom prechode cez hranice zranil niekoľko policajtov a pohraničníkov. Saakašviliho poradca David Sakvarelidze oznámil, že polícia zadržala dvoch aktivistov, ktorí cez víkend na policajtov v Šehyni zaútočili.

Sakvarelidze označil tento krok za „masovú politickú represiu“.

Saakašvili sa o svojom ďalšom postupe na verejnosti veľmi nezmieňuje. Z jeho okolia prenikli informácie, že plánuje cestovať po ukrajinských regiónoch, aby burcoval ľudí do boja proti korupcii a iným problémom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko #nelegálny prechod cez hranice