Obžaloba žiada pre neonacistku Zschäpeovú doživotný trest

Doživotné väzenie pre jedinú členku neonacistickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU), ktorá prežila, Beate Zschäpeovú požaduje nemecká obžaloba. Štátny zástupca to povedal v záverečnom prejave pred súdom v Mníchove.

12.09.2017 13:24
Neonacistka súd Foto: ,
debata

Doživotný trest by si podľa neho zaslúžila Zschäpeová za každú z desiatich prevažne rasovo motivovaných vrážd spáchaných skupinou v rokoch 2000 až 2007. Okrem toho obžaloba pre Zschäpeovú vyžaduje aj ochrannú väzbu.

Dnes štyridsaťdvaročná Zschäpeová vytvorila podľa obžaloby spolu s Uwem Mundlosom a Uwem Böhnhardtom teroristickú bunku, ktorá zavraždila po celom Nemecku deväť ľudí tureckého a gréckeho pôvodu a jednu nemeckú policajtku. Trojici, ktorá väčšinou používala zbraň českej výroby, pripisujú aj dva bombové útoky, ktoré si vyžiadali viac ako 20 zranených, v kolínskych prisťahovaleckých štvrtiach, a 15 bankových prepadov.

Posledná, ktorá prežila

Mundlosa a Böhnhardta zabili v roku 2011, keď ich polícia náhodou vystopovala, a tak Zschäpeová ostala jedinou živou členkou skupiny, ktorá sa postavila pred súd. Rodáčka z východonemeckej Jeny tvrdí, že sa nezúčastnila na zločinoch skupiny; o vraždách a bombových útokoch sa vraj vždy dozvedela až po čine.

Prokurátori ale takú interpretáciu odmietli a aj v dnešnej záverečnej reči zdôraznili, že bola integrálnou súčasťou teroristickej skupiny a spolupáchateľkou všetkých trestných činov. „Obžalovaná sa dobrovoľne a úplne úmyselne rozhodla žiť v ilegalite, rozhodla sa pre cestu teroru,“ povedala štátna zástupkyňa Anette Gregerová.

Okrem doživotia požaduje prokuratúra tiež ochrannú väzbu. Žalobca Herbert Diemer na záver niekoľkodňovej záverečnej reči obžaloby súd vyzval, aby konštatoval mimoriadnu závažnosť viny a nariadil následnú ochrannú väzbu.

Bezcitne kalkulujúci človek

Zschäpeová je „bezcitne kalkulujúci človek“, pre ktorého ľudské životy nehrajú žiadnu úlohu, povedal Diemer. Ľudský život bol pre ňu ľahohostajný, keď išlo o jej vlastné ekonomické alebo ideologické záujmy, dodal prokurátor.

Diemer tiež navrhol 12-ročné väzenie pre Ralfa Wohllebena, ktorý údajne zaobstaral pravicovým extrémistom pištoľ, ktorú neskôr použila NSU na vraždy. Pre Carstena S., ktorý sa údajne podieľalal na zaobstaraní pištole českej značky ČZ, prokurátor požiadal o trojročný trest vo väzení pre mladistvých. Diemer u neho ako poľahčujúcu okolnosť zvážil ochotu spolupracovať s vyšetrovateľmi aj priznanie si vlastnej viny.

Mníchovský súd prípadu, ktorý je podľa odborníkov jedným z najväčších neúspechov nemeckej polície za posledné desaťročie, venoval približne 380 pojednávacích dní. Len posledný prejav obžaloby, ktorá skončila dnes, trval niekoľko dní. Rozsudok by mohol padnúť v najlepšom prípade na jeseň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #Beate Zschäpeová #neonacistka