Turecko kupuje od Ruska raketový systém S-400

Koľko Turecko zaplatí Erdogan neprezradil.

13.09.2017 10:35
debata (165)

Turecko kupuje protiraketový systém S-400 z Ruska. Podľa tureckého denníka Hurriyet to v utorok oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého bola už podpísaná príslušná dohoda a zaplatená záloha.

Dohodu potvrdil aj Kremeľský poradca Vladimír Kozin. „Zmluva bola podpísaná a pripravujeme sa na jej realizáciu,“ povedal.

Turecko predvlani zrušilo tender na nákup tohto systému za 3,4 miliardy dolárov, ale potom si to rozmyslelo a rozhodlo sa opäť o nákupe týchto zbraní vyjednávať. Ruský prezident Vladimir Putin v júni povedal, že Moskva je pripravená predať rakety Ankare.

Rusko nedávno dodalo niekoľko rakiet S-300 a S-400 do Stredomoria. Tieto raketové systémy Moskva umiestnila v leteckej základni Latakia v Sýrii, v apríli začali dodávky rakiet S-300 do Iránu.

Výhrady na blížiaci sa turecko-ruský obchod vyjadrili Spojené štáty už v minulosti a spojenci v NATO neboli tiež nadšení. „Robíme rozhodnutia o našej nezávislosti, sme nútení prijať bezpečnostné a obranné opatrenia na obranu našej krajiny,“ povedal Erdogan.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan