Poľský minister obrany mal udržiavať styky s ruskými agentmi

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz, ktorý patrí k najostrejším kritikom Ruska, mal alebo stále má mať čulé kontakty s osobami z prostredia ruských tajných služieb.

13.09.2017 18:52
debata (10)

Hoci túto skutočnosť niektoré zdroje naznačovali už dávnejšie, až na základe najnovšej investigatívnej práce poľských novinárov sa tieto obvinenia podľa poľských médií javia ako veľmi pravdepodobné.

Opozičná Občianska platforma už na základe týchto informácií vyzvala poľskú premiérku Beatu Szydlo, aby sa Macierewicza zbavila a odvolala ho z postu ministra.

Najvážnejšie obvinenia voči Macierewiczovi padli v novej knihe známeho poľského investigatívneho novinára Tomasza Piateka s názvom Macierewicz a jeho tajomstvá. Piatek v nej popisuje, ako súčasný minister obrany dlhé roky udržiaval styky s osobou, ktorá bola agentom bývalej sovietskej tajnej služby. Čo je prostredie, z ktorého pochádza aj súčasný ruský prezident Vladimir Putin. Celkom nedávno mal mať Macierewicz čulé kontakty aj s americkým lobistom, ktorý je tiež spájaný s Putinom.

Paradoxne práve Macierewicz mal spomedzi poľských vládnych predstaviteľov doteraz najostrejšie vyjadrenia voči Rusku a jeho vedeniu. Napríklad už dlhé roky tvrdí, že za haváriou lietadla pri ruskom Smolensku, pri ktorom v roku 2010 zahynul okrem iných aj vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski, stálo Rusko. Niektorí novinári však už dlhšie upozorňovali, že tieto vyhlásenia by mohli byť z jeho strany len zastieracím manévrom a v skutočnosti môže mať Macierewicz k ruskému vedeniu oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #odvolanie #ruské tajné služby #Antoni Macierewicz #minmister obrany