Začalo sa verejné vyšetrovanie požiaru v londýnskej Grenfell Tower

Verejné vyšetrovanie príčin a okolností júnového požiaru v Londýnskej budove Grenfell Tower začalo prvým vypočutím. Šéf vyšetrovania Martin Moore-Bick v úvode načrtol úlohy a program svojho tímu a zdôraznil, že cieľom je nájsť pravdu, nie postihovať vinníkov.

14.09.2017 13:26
debata

Penzionovaný sudca Moore-Bick potvrdil, že predbežná správa z vyšetrovania by mohla byť zverejnená najbližšiu Veľkú noc, ako údajne už v auguste naznačil v liste premiérke Therese Mayovej, ktorá verejné vyšetrovanie nariadila. Varoval však, že to bude veľmi náročná úloha.

Vyšetrovanie má najprv preskúmať príčiny a šírenie požiaru, ktorý v júni usmrtil najmenej 80 ľudí. Druhá a dlhšia fáza by sa mala zamerať na to, ako sa mohlo stať, že budova bola vystavená takémuto vážnemu riziku katastrofálneho požiaru. Vyšetrovatelia budú preverovať napríklad príslušné stavebné predpisy aj ich dodržiavanie pri nedávnej renovácii výškovej budovy v správnom obvode Kensington a Chelsea a tiež primeranosť reakcie úradov na tragédiu.

Moore-Bick dnešné vypočutie začal výzvou na minútu ticha za obete požiaru, ktorý bol „bezprecedentný v modernej histórii“. Potom predniesol vyhlásenie, ktoré sledovali tí, ktorí vo veži bývali a prežili, aj ľudia z okolia veže.

„Sme si intenzívne vedomí, že zomrelo veľa ľudí a že mnohí z tých, ktorí prežili, boli ťažko zasiahnutí. Sme si tiež vedomí, že mnohí prišli o všetko,“ vyhlásil Moore-Bick. Vyšetrovanie nemôže nič zmeniť, ale môže poskytnúť odpovede na to, ako sa takáto nešťastie mohlo stať v Londýne 21. storočia.

Vypočutia budú verejné

Sir Martin Moore-Bick ubezpečil, že nasledujúce vypočutia budú tiež verejné, ak si nebude povaha prejednávanej záležitosti vyžadovať uzavreté vypočutie. Zdôraznil, že toto vyšetrovanie nie je o riešení konfliktov medzi konkurentmi, ani nemôže nikoho potrestať alebo naopak priznať kompenzáciu. „Je to len o tom, ako sa dostať k pravde,“ povedal.

Zároveň oznámil, že budúci týždeň vymenuje niektorých svojich asistentov vrátane odborníkov. Naopak, v jeho poradenskom tíme odmietol mať jednu z obetí, ktoré prežili.

Odvolací sudca vo výslužbe Moore-Bick už po vymenovaní do čela vyšetrovania tlmil očakávania obyvateľov zhoreného domu a verejnosti, že nájde odpovede na všetky otázky.

Požiar v 24-poschodovej budove v okrese North Kensington prepukol v noci 14. júna. Podľa doterajších zistení horieť zrejme začalo od chladničky a za rýchle rozšírenie plameňov mohol nekvalitný izolačný obklad, ktorý prepadol vo všetkých protipožiarnych testoch.

Prešetria aj postupy mestských častí

V auguste oznámili, že vyšetrovať majú aj postup rady mestských častí Kensington a Chelsea, ktorá spravovala dom. Radu kritizovali za nedostatočnú okamžitú reakciu po požiari, čo viedlo k rezignácii jej šéfa Nicka Pageta-Browna.

Po nešťastí začali úrady preverovať požiarnu odolnosť desiatok výškových budov v krajine a prakticky u všetkých zistili nedostatky.

Miguel Alves, ktorému sa podarilo plameňom uniknúť, povedal, že obyvatelia chcú spravodlivosť a chcú postaviť pred zodpovednosť jednotlivcov i inštitúcie. „Je veľmi dôležité, aby sme dospeli k nejakému výsledku, k nejakej spravodlivosti,“ povedal Alves. „Je to skvelá príležitosť na zmenu vecí v blízkej budúcnosti,“ dodal niekdajší obyvateľ Grenfell Tower.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Londýn #požiar #Spojené kráľovstvo #Grenfell Tower