Trump poprel, že sa s demokratmi dohodol na imigračnom zákone

Americký prezident Donald Trump poprel informácie o dohode s opozičnými demokratmi, ktorá by viedla k rýchlemu prijatiu zákona chrániaceho pred vyhostením detských prisťahovalcov. Po stredajšom večernom stretnutí informovali o dohode lídri demokratov, podľa ktorých súčasťou dohody nebolo financovanie múru na hranici s Mexikom, ktorá je prioritou Trumpa.

14.09.2017 14:03
debata (1)

Hlava Bieleho domu sa na začiatku septembra rozhodla zrušiť program známy pod skratkou DACA, ktorý zaviedol jeho predchodca Barack Obama na ochranu mladých prisťahovalcov. Trump vyzval kongres, aby prijal počas šesťmesačného prechodného obdobia návrh zákona, ktorý bude situáciu riešiť namiesto zrušeného prezidentského dekrétu.

„Zhodli sme sa, že rýchlo vtelíme ochranu (poskytovanú) DACA do zákona a budeme pracovať na zákonnom balíku o bezpečnosti hraníc, nie múru, čo je prijateľné pre obe strany,“ uviedli po pracovnej večeri v Bielom dome lídri demokratov v Snemovni reprezentantov a v senáte, Nancy Pelosiová a Chuck Schumer.

Demokrati dlho videli stavbu a financovanie hraničnej steny ako neprijateľnú a oznámili, že snahy Trumpa získať peniaze z federálneho rozpočtu budú blokované. Časť komentátorov sa domnieva, že prezident zrušil dekrét DACA, aby získal výmenou za jeho uzákonenie demokratickú podporu opatrení na ochranu hraníc, vrátane výstavby múru.

Trump napísal na Twitteri, že každý krok v prospech detských migrantov bude musieť byť doplnený opatreniami, ktoré zabezpečujú hranice USA. „Žiadnu dohodu o DACA sme včera (v stredu) neuzavreli. Výmenou za súhlas bude schválená masívna ochrana hraníc,“ uviedol prezident bez zmienenia konštrukcie múru.

Viacerí nemenovaní úradníci Bieleho domu potvrdili verziu Pelosiovej a Schumera, že zákon o mladých imigrantoch sa dá riešiť nezávisle od múru. Trumpova hovorkyňa Sarah Huckabeeová Sandersová na druhej strane okamžite odpovedala, že „nedošlo k dohode o vynechaní múru (zo zákona).“

DACA umožňuje ľuďom, ktorí nelegálne pricestovali do Spojených štátov s rodičmi, aby získali dvojročné vízum a pracovné povolenie. Trump stanovil šesťmesačnú lehotu pre súčasných účastníkov programu, počas ktorej môžu požiadať o predĺženie platnosti víz. Ak Kongres neprijme návrh zákona, budú môcť vyhostiť približne 800000 ľudí, ktorí sú v súčasnosti zaradení do programu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #múr #migranti #Donald Trump #DACA