Výbuch v londýnskom metre zranil 29 ľudí, k útoku sa prihlásil Islamský štát

Explózia neznámeho predmetu vo vlaku londýnskeho metra vážne zranila 29 ľudí. Londýnska polícia potvrdila, že výbuch bol teroristickým útokom. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

15.09.2017 10:59 , aktualizované: 23:04
BRITAIN-SECURITY/ Foto: ,
Zatiaľ nie je známe, čo bolo príčinou explózie.
debata (98)

Londýnske zdravotnícke zariadenia v piatok večer upravili počet ľudí zranených pri raňajšom bombovom útoku v metre. Podľa aktuálnych informácií bolo pri útoku, ktorý otriasol stanicou londýnskeho metra Parsons Green, zranených až 29 ľudí. Devätnástich previezli do nemocnice záchranári, zvyšní desiati sa prihlásili na ošetrenie sami. V nemocničnom ošetrení naďalej zostáva 21 osôb, osem už boli prepustených do domáceho ošetrenia. Žiadna zo zranených osôb nemá vážne zranenia a nie je v ohrození života. Väčšina zranených utrpela popáleniny.

Doteraz neznámy páchateľ či páchatelia odpálili podľa polície improvizovanú nálož, k činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Británia zvýšila po útoku stupeň ohrozenia terorizmom na najvyššiu úroveň. Oznámila to premiérka Theresa Mayová. Doteraz bol stupeň ohrozenia terorizmom v krajine na druhom najvyššom stupni. Najvyšší, kritický stupeň znamená, že aktuálne hrozí teroristický útok. Mayová v televízii oznámila, že v nasledujúcich dňoch budú v uliciach hliakdovať ozbrojení policajti a vojaci.

Televízia Sky News uviedla, že bezpečnostné zložky v súvislosti s útokom už identifikovali podozrivú osobu. Podľa dostupných informácií však nikto nebol zadržaný.

Oblasť incidentu na juhozápade britskej metropoly zostáva uzavretá.Udalosťou sa zaoberá aj krízový výbor vlády. Britská premiérka Theresa Mayová po stretnutí povedala, že výbušné zariadenie v metre by spôsobilo „obrovské škody“.

Podľa Sky News bola bomba spojená s časovačom a prístroj zrejme zlyhal. Bomba nevybuchla podľa plánu, ale vytvorila len ohnivú guľu.

Väčšina obetí má popáleniny, niektorí sa zranili pri tlačenici v panike.

Časť cestujúcich tvrdí, že hneď po výbuchu cítili vo vozni neznámu chamikáliu. Na sociálnych sieťach sa objavili videozáznamy, ktoré zachytili zvedavcov ako si obzerajú dymiacu batožinu krátko po explózii vo vnútri vozňa. Podľa Sky News orgány určili totožnosť podozrivého na základe vyhodnotenia záberov z bezpečnostných kamier.

Vlak, v ktorom nálož explodovala okolo 08:30 miestneho času (9:30 SEČ), prehľadali na vyľudnenom nástupišti stanice metra Parsons Green vyšetrovatelia. Kontrarozviedka MI5 tiež spolupracuje na objasnení prípadu.

Expert: Bomba vybuchla len čiastočne

Bomba, ktorá vybuchla v piatok ráno v londýnskom metre, vybuchla len čiastočne. Ak by sa zámer páchateľa alebo páchateľov v plnej miere podaril, dôsledky mohli byť oveľa horšie, varoval v piatok expert na činnosť teroristických hnutí zo Švédskej obrannej univerzity v Štokholme Magnus Ranstorp.

Po štúdiu fotografií znázorňujúcich výbušný systém, ktorý zostal na mieste činu, si je Ranstorp istý, že bomba vybuchla iba čiastočne. Londýnčania mali podľa neho „obrovské šťastie, keďže to mohlo byť omnoho horšie“. Expert sa domnieva, že ľudia, ktorí výbušný systém pripravovali, urobili niekde chybu. „Vyzerá to, že je to zostrojené veľmi nahodilo,“ povedal pre agentúru AP.

Zábery s popismi v anglickom jazyku prinieslo londýnske periodikum TIME.

Londýnska polícia potvrdila, že výbuch bol teroristickým útokom. Hoci polícia je zatiaľ na informácie pomerne skúpa, médiá si postupne skladajú obraz o útoku z výpovedí priamych svedkov udalosti. Podľa jedného z cestujúcich šlo o menší výbuch, ktorý samotný nikoho nezranil, problémy však podľa neho spôsobila následná panika. Všetci ľudia sa krátko po výbuchu podľa neho pokúšali utiecť.

Britská premiérka Theresa Mayová krátko po útoku zvolala rokovanie krízového výboru britskej vlády. „Moje myšlienky sú s tými, ktorí boli zranení, a tiež so záchranármi, ktorí odpovedali na tento teroristický útok vynikajúco,“ napísala premiérka na Twitteri.

Trump tvrdí, že londýnska polícia poznala útočníkov z metra

Na metro útočili ľudia, ktorých londýnska polícia poznala. Napísal to na Twitteri Donald Trump. Britské orgány však doteraz takéto informácie neposkytli a médiá o tom taktiež nepísali.

„Ďalší útok v Londýne od teroristu. Sú to chorí a dementní ľudia, ktorí boli v hľadáčiku Scotland Yardu. Musia byť proaktívni!“ Napísal Trump. Nie je však jasné, odkiaľ má Donald Trump túto informáciu. Svetové médiá zatiaľ nepredložili žiadne správy o páchateľoch.

Mayová v reakcii na Trumpov tweet odmietla špekulácie o vyšetrovaní

Britská premiérka Theresa Mayová varovala pred špekuláciami o prebiehajúcom vyšetrovaní piatkového teroristického útoku v londýnskom metre. Reagovala tak na tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý napísal, že útok spáchali chorí a dementní ľudia v hľadáčiku Scotland Yardu, a vyzval britskú políciu k väčšej aktivite. Mayová a Trump v piatok spolu telefonovali a Trump sa zaviazal k úzkej spolupráci v boji proti extrémizmu.

Mayová uviedla, že špekulácie o vyšetrovaní by nikomu nepomôžu. Trump pritom čoskoro potom, čo výbuch vo vozidle londýnskeho metra zranil 29 ľudí, napísal na twitteri: „Ďalší útok teroristického stroskotanca v Londýne. Sú to chorí a dementní ľudia, ktorí boli na očiach Scotland Yardu.“

Jeho poznámka vyvolala dojem, že obvinil britskú políciu za laxnosti. Na otázku, či Trump vedel niečo, čo britské úrady nevedeli, Mayová povedala, že nikdy „nikomu nepomôžu špekulácie o prebiehajúcom vyšetrovaní.“

Bývalý šéf kancelárie premiérky Nick Timothy poznamenal, že Trumpov komentár bol neužitočný od vodcu USA, ktoré sú zároveň partnerom v spolupráci spravodajských služieb.

Británia a USA si zakladajú na vzájomnom „špeciálnom vzťahu“, ale ich tesné partnerstvo tento rok už raz narušili na americkej strane úniky informácií o vyšetrovaní teroristického útoku na popový koncert v Manchestri.

Trump a Mayová spolu medzitým telefonicky hovorili. Podľa Bieleho domu sa americký prezident zaviazal k úzkej spolupráci s cieľom „zastaviť celosvetové útoky namierené proti nevinným civilistom a bojovať proti extrémizmu“. Mayová potvrdila, že Trump vyjadril v rozhovore sústrasť.

Teroristický čin

Šéf protiteroristického oddelenia londýnskej polície Mark Rowley informoval, že stovky detektívov prezerali čo najrýchlejšie a najpodrobnejšie všetky relevantné záznamy z bezpečnostných kamier a vyspovedať čo najviac cestujúcich, ktorí boli svedkami udalosti.

Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval obyvateľov mesta, aby zostali „pokojní, ale ostražití“. „Nikdy sa nenecháme zastrašiť ani poraziť terorizmom,“ vyhlásil. Aj šéf britskej diplomacie a Khanov predchodca vo funkcii londýnskeho starostu Boris Johnson vyzval Londýnčanov, aby „zostali pokojní a pokračovali vo svojich normálnych životoch“.

Incident sa odohral v stanici Parsons Green na juhozápade Londýna. Niektorí cestujúci majú popálené tváre, napísala londýnska verzia denníka Metro. Informovala o tom londýnska záchranná služba. Žiadna zo zranených osôb podľa týchto informácií nemá vážne zranenia a nie je v ohrození života.

Rezort zahraničných vecí nemá informácie, že by medzi zranenými po výbuchu v Londýne boli Slováci

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR doposiaľ nemá informácie, že by medzi zranenými po výbuchu v Londýne boli Slováci. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Susko. „Londýnska metropolitná polícia vyšetruje prípad výbuchu s následným požiarom vo vozni londýnskeho metra z dnešného rána. Do tejto chvíle nemáme hlásené, že by medzi zranenými resp. účastníkmi incidentu mohli/mali byť občania Slovenskej republiky," uviedol Susko.

Vo vagóne zrejme vybuchol kôš, taška či podobný predmet, naznačuje s odkazom na fotografie na sociálnych sieťach a svedkov denníka Daily Telegraph. Podľa neho zrejme niekoľko ľudí utrpelo poranenia v tlačenici, keď dav v panike utekal z miesta nešťastia.

Pre incident prestala jazdiť linka medzi stanicami Earls Court a Wimbledon.

Médiá citujú pomerne kusé informácie od niektorých cestujúcich. Jedna z nich hovorí, že videla záblesk a počula výbuch, nevie ale, čo sa presne stalo. Ďalší cestujúci britským médiám povedal, že na zemi videl viacero ľudí, nevie však, či boli mŕtvi alebo zranení.

Televízia Sky News priniesla svedectvo ďalšieho priameho svedka, ktorý hovorí, že k výbuchu došlo v jednom z vozňov súpravy metra krátko po ôsmej hodine rannej, teda v čase rannej dopravnej špičky. Vo vozni bolo podľa neho aj veľa školákov, na ktorých dospelí v snahe zachrániť si život podľa neho nebrali priveľký ohľad.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #explózia #metro