Novým predsedom Vojenského výboru NATO bude britský maršál Peach

Novým predsedom Vojenského výboru NATO bol zvolený maršal britského vojenského letectva Stuart Peach. V sobotu to oznámila britská vláda.

16.09.2017 19:49
spitfire, Pika, Emil Bocek, Stuart Peach, Alois... Foto: ,
Sir Stuart Peach.
debata (12)

Peach, 65 rokov, nahradí bývalého náčelníka štábu Armády Českej republiky, Petra Pavla, budúci rok.

„Som potešený, že môžem prijať túto ďalšiu výzvu v takom dôležitom okamihu pre NATO, kedy sa aliancia musí modernizovať, aby čelila novým a stále sa meniacom hrozbám,“ uviedol Peach.

K vojenskému letectvu (RAF) nastúpil Peach v roku 1977, od vlaňajšieho júla pôsobil ako náčelník britského generálneho štábu. Velil napríklad britskej intervenciu v Líbyi v roku 2011, ktorá napomohla zvrhnutiu diktátora Muammara Kaddáfího.

„Vítam voľbu maršala Peacha. Nepochybujem o tom, že jeho široké skúsenosti náčelníka generálneho štábu i člena vojenského výboru (NATO) mu umožnia predsedať tomuto výboru kompetentne,“ uviedol Pavel. V septembri 2014 bol zvolený za predsedu výboru ako prvý zástupca východoeurópskych členských krajín Aliancie.

Mandát na čele Vojenského výboru trvá tri roky a môže byť predĺžený. Predseda výboru je najvyššou vojenskou autoritou NATO a hlavným vojenským poradcom generálneho tajomníka Aliancie. Výbor, ktorý sa skladá z vojenských vodcov členských štátov NATO alebo náčelníkov štábov, sa zvyčajne stretáva trikrát ročne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #predseda Vojenského výboru NATO