Pochodu homosexuálov v Belehrade sa zúčastnila aj srbská premiérka

Srbskou metropolou Belehrad v nedeľu prešiel pochod homosexuálov, ktorého sa zúčastnila aj premiérka Ana Brnabičová. Tá sa otvorene hlási k tomu, že je lesbička.

17.09.2017 15:30
Ana Brnabičová
Srbská premiérka Ana Brnabičová podporila pochod homosexuálov v Belehrade.
debata

Akcie známej ako Gay Pride se zúčastnilo niekoľko stoviek členov i sympatizantov homosexuálnej a transsexuálnej komunity. Vďaka opatreniam polície nie sú hlásené žiadne straty s odporcami zhromaždenia.

„Mojím odkazom tu dnes je, že vláda rešpektuje všetkých občanov,“ uviedla Brnabičová. „Chceme vyslať signál, že rôznorodosť našej spoločnosti sa posilňuje,“ citovala ju agentúra AP.

Účastníci pochodu niesli tradičné dúhové vlajky, balóny a transparent s nápisom „Za zmenu“. Mnohí se s premiérkou zdravili a fotografovali sa s ňou.

Na pochod dohliadali policajné jednotky i vrtuľníky. Úrady tiež v predstihu uzavreli centrum metropole kovovými zátarasami. Pravicoví odporcovia zhromaždenia demonštrovali s transparentmi, ale s účastníkmi Gay Pride a nestretli.

V konzervatívnej balkánskej krajine sú pochody homosexuálov kontroverzné. Prezident Aleksandar Vučić odmietol na nedeľný pochod prísť, aj keď bol pozvaný.

Prvý srbský Gay Pride v roku 2001 poznamenali násilnosti a v roku 2010 sa pri príležitosti pochodu zranilo viac než 100 ľudí, keď polícia zasahovala proti pravicovým skupinám a futbalovým chuligánom. Niekoľko podobných akcií homosexuálov potom úrady zakázali. Tradícia Gay Pride sa následne obnovila až v roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Gay Pride #Belehrad #Ana Brnabičová