USA a Južná Kórea chcú vyvíjať tlak na KĽDR prostredníctvom sankcií a hrozieb

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v nedeľu vyhlásila, že Bezpečnostná rada už vyčerpala svoje možnosti na zastavenie jadrového programu Severnej Kórey a že Spojené štáty problém odovzdajú Pentagonu.

17.09.2017 21:30
Kim Čong-un, bomba, KĽDR Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un bol nedávno na obhliadke jadrového arzenálu KĽDR. OSN na krajinu uvalila pre jadrové testy prísne sankcie.
debata (16)

Niekoľko hodín predtým sa juhokórejský prezident Mun Če-in a jeho americký náprotivok Donald Trump zhodli na tom, že na KĽDR je kvôli raketovým a jadrovým skúškam nutné vyvinúť silnejší nátlak prostredníctvom sankcií.

„Vyčerpali sme všetko, čo sme mohli v Bezpečnostnej rade mohli doteraz urobiť,“ povedala Haleyová pre CNN. Dodala, že túto záležitosť veľmi rada odovzdá ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi. „Skúšame všetky možnosti, ktoré máme, na stole je množstvo vojenských riešení,“ dodala.

O potrebe vyvinutia väčšieho tlaku na Pchjongjang predtým telefonovali prezidenti USA a Južnej Kórey. „Obaja sa zhodli na posilnení spolupráce a na tom, že treba uvaliť silnejšie sankcie s praktickým dopadom na Severnú Kóreu, aby si uvedomila, že jej provokatívne správanie povedie k ďalšej diplomatickej izolácii a k ​​ekonomickému nátlaku,“ uviedol hovorca juhokórejského prezidenta.

Po sérii severokórejských jadrových a raketových testov Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň schválila pre Pchjongjang prísnejšie sankcie. Tieto opatrenia okrem iného zakazujú vývoz textilu, druhého najväčšieho severokorejského vývozného artiklu. Tiež obmedzujú dovoz ropy a zakazujú vydávanie nových pracovných povolení občanom KĽDR.

Severná Kórea v odpovedi varovala, že zintenzívňuje svoje zbrojné programy v reakcii na „zlomyseľné“ sankcie. V piatok Severná Kórea spustila ďalšiu balistickú strelu ponad územie Japonska.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #Južná Kórea #jadrové zbrane #sankcie OSN #testy jadrových zbraní