Hurikán Maria zosilnel, udrie na karibské ostrovy zasiahnuté Irmou

Hurikán Maria zosilnel na tretí stupeň z päťstupňovej škály a blíži sa ku karibským ostrovom, ktoré pred dvoma týždňami zdevastoval prechod hurikánu najsilnejšej kategórie, Irma. Varovanie pred hurikánom v nedeľu vyhlásili v ostrovných štátoch a územiach Guadeloupe, Dominika, Svätý Krištof a Nevis a Montserrat. Niektorí obyvatelia už v obavách zo živlu opustili svoje domovy.

18.09.2017 07:20 , aktualizované: 19:30
debata (9)

O 11:00 miestneho času (17:00 SELČ) sa Maria podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) nachádzala 95 kilometrov východne od Martiniku. Sprevádzal ju vietor s rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu.

Doterajší kurz Marie sa veľmi podobá dráhe Irmy, ktorá spôsobila v karibskej oblasti mnoho miliardové škody a zabila na ostrovoch vyše štyri desiatky ľudí. Podľa meteorológov Maria počas pondelka miestneho času dorazí k záveterným ostrovom. V stredu potom zrejme zasiahne Panenské ostrovy a neskôr by mala prejsť aj cez Portoriko alebo Dominikánsku republiku.

Organizácia Spojených národov (OSN) vyčlenila desať miliónov dolárov (v prepočte približne 8,3 milióna eur) na pomoc obetiam Irmy. Zástupca OSN Mark Lowcock uviedol, že peniaze umožnia poskytnúť ľuďom, ktorých hurikán najviac postihol, jedlo, zdravotnú pomoc či pitnú vodu. Podľa neho ľuďom stále chýbajú základné služby. „Tieto financie nám umožnia odštartovať pomoc pre zúfalé rodiny a komunity,“ dodal Lowcock.

Americké médiá informujú o začínajúcej ďalšej vlne evakuácií z Amerických Panenských ostrovov, kde Irma zničila či poškodila stovky domov a obyvatelia sa boja ďalšej podobnej katastrofy. „Mám veľký strach. Zo všetkých týchto trosiek sa stanú šrapnely,“ povedal denníku Los Angeles Times miestny obyvateľ Eric Woltkamp s odkazom na neodpratané zvyšky zničených domov a vybavenie ležiace na ostrove, z ktorého sa v nedeľu vybral na, podľa svojho názoru, bezpečnejšie Portoriko. Rovnakým smerom zamierili desiatky ďalších ľudí.

Na rozdiel od Marie nehrozí podľa meteorológov vážnejšie nebezpečenstvo od hurikánu Jose, ktorý sa pohybuje v Atlantiku pozdĺž severovýchodného pobrežia Spojených štátov. Spôsobuje síce vlnobitie nebezpečné pre lode, k pevnine sa však podľa projekcií NHC nepriblíži.

Už v sobotu zoslabol na tropickú búrku hurikán Norma, keď sa priblížil k najjužnejšiemu cípu Kalifornského polostrova. NHC predpokladá, že v najbližších dvoch dňoch bude Norma ďalej slabnúť a pohybovať sa na sever. Na polostrov, kde sa nachádzajú aj obľúbené turistické letoviská, by však mohol priniesť bleskové povodne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Karibik #prírodná katastrofa #hurikán Maria