Pašeráci vyrábajú šperky z rohov nosorožcov, aby unikli odhaleniu

Siete pašerákov vyvážajúce z Afriky vzácne rohy nosorožcov z nich vyrábajú šperky, aby unikli odhaleniu na letiskách. Vyplýva to z najnovšieho vyšetrovania organizácie Traffic, ktorá monitoruje obchodovanie s voľne žijúcimi zvieratami. Náramky, náhrdelníky alebo prášok z nosorožích rohov predávajú pašeráci na trhu s luxusným tovarom predovšetkým v Číne alebo Vietname.

18.09.2017 10:32
Nosorožce, nosorožec, rohy, Afrika, JAR, ranč Foto: ,
Nosorožec na ranči.
debata

Od roku 2007 zabili pašeráci v Afrike najmenej 7100 nosorožcov, vo voľnej prírode tak zostáva už len približne 25000 kusov týchto zvierat. Tento druh môže do desiatich rokov vyhynúť, uvádza medzinárodná organizácia pre záchranu nosorožcov Save the Rhino International (Zachráň nosorožca).

Podľa Juliana Rademeyera z organizácie Traffic napodobňujú pašeráci trendy známe z nelegálneho obchodovania so slonovinou. „Je to veľmi znepokojujúce, pretože pokiaľ ide niekto na letisko s náhrdelníkom z nosorožieho rohu, kto ho zastaví?“ povedal Rademeyer. Polícia hľadá len kúsky rohov alebo celé rohy, dodal.

Najväčšími trhmi s rohmi nosorožcov sú Čína a Vietnam. Pašerácke trasy sa pritom neustále menia a sú čím ďalej zložitejšie, aby sa vyhli destináciám a letiskám, kde sa bezpečnostné zložky sústreďujú na pašovanie vzácneho tovaru najviac.

Rohmi Vietnamci ukazujú svoje bohatstvo

Roh nosorožca sa pašuje kvôli údajným liečivým účinkom, ale je tiež známkou vysokého spoločenského postavenia, napríklad medzi bohatými mužmi vo Vietname.

Pašované náramky z rohov nosorožca. Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Roh nosorožca Pašované náramky z rohov nosorožca.

„Je to otázka moci, snaha ukázať svoje bohatstvo … Hovorí sa tomu Ferrari faktor – vlastníctvo určitej veci svedčí o tom, že je dotyčný človek bohatý, a teda nedotknuteľný (zákonom),“ povedal Rademeyer.

Boj za záchranu nosorožcov sa pritom týka aj životov ľudí, hovorí riaditeľka Save the Rhino International Susie Offordová-Woolleyová. Počas posledných desiatich rokov zabili približne 1000 členov hliadok na ochranu týchto zvierat, uviedla Offordová-Woolleyová.

debata chyba
Viac na túto tému: #ohrozený druh #nosorožce #zabíjanie #roh nosorožca #nelegálny obchod