Podozrivých z londýnskeho útoku v metre údajne vychovávali rovnakí pestúni

Útok si vyžiadal 30 zranených. Polícia následne zadržala dvoch mužov.

18.09.2017 12:05 , aktualizované: 16:39
londyn, utok, britania Foto:
Záber z bezpečnostnej kamery zachytáva muža, podľa polície jedného z podozrivých z vykonania piatkového útoku v londýnskom metre, ako nesie nákupnú tažku obsahujúcu výbušninu na zastávku v Sunbury.
debata (9)

Oboch mladíkov podozrivých z útoku v londýnskom metre, ktorý zranil tri desiatky ľudí, údajne vychovávali rovnakí pestúni. Tí v minulosti obdržali od kráľovnej Alžbety II. ocenenie za výchovu viac ako 200 detí, najmä z konfliktných oblastí na Blízkom východe. S odvolaním sa na zdroj zo Spelthorne Borough v západnom Londýne o tom informovala agentúra Reuters.

V súvislosti so zadržanými osobami polícia vykonala razie na troch adresách západne od Londýna vrátane domova Penelopy a Ronalda Jonesových v Sunbury, ktorí sa už dlho venujú pestúnskej starostlivosti.

Podľa Iana Harveyho z miestnej samosprávy je pravdepodobné, že Jonesoví vychovali aj zatknutých, ktorým je teraz 18 a 21 rokov. Mladší je z Iraku a do starostlivosti prišil v 15 rokoch po tom, čo stratil svojich rodičov.

Starší podozriví, ktorého televízia Sky a ďalšie britské médiá označujú menom Yahyah Farroukh, chodil od roku 2013 do roku 2015 na strednú školu West Thames College, kde sa učil angličtinu.

Susedia pestúnov uviedli, že ich v poslednom mesiaci niekoľkokrát navštívila polícia. „Vždy príde na myseľ, že deti pestúnov budú mať trochu problémy, ale terorizmus vám na um zrovna nepríde,“ povedal sused Stephen Griffiths.

Farroukha zadržala polícia po jeho službe v reštaurácii rýchleho občerstvenia Aladdin's Fried Chicken v Hounslowe.

Vyšetrovatelia majú takisto k dispozícii videozáznam z bezpečnostnej kamery, na ktorej ide muž s nákupnou taškou asi hodinu a pol pred incidentom.

Ministerka vnútra Amber Ruddová, podľa BBC, povedala, že polícia spravila pri vyšetrovaní prípadu značný progres. V reakcii na to Británia znížila v nedeľu riziko teroristického útoku na druhý najvyšší stupeň. Podľa Ruddovej však občania musia ostať ostražití.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Londýn #Veľká Británia #polícia #teroristický útok #výsluch