V Katalánsku sa zatýkalo, na protest demonštrujú tisíce ľudí

Polícia sa snaží zabrániť výtržnostiam.

20.09.2017 22:19
debata (29)
V niekoľkých katalánskych mestách prebiehajú demonštrácie proti razii v katalánskych vládnych úradoch. Policajti to urobili pre plánované referendum o katalánskej nezávislosti, ktoré Madrid považuje za nezákonné. V centre Barcelony tisíce ľudí demonštrujú, aj v centre Madridu sa ľudia stretávajú na demonštrácii na popud členov katalánskych separatistických strán, ale prišli aj ľudia, ktorí podporujú jednotné Španielsko. Polícia sa snaží zabrániť tomu, aby tieto dva tábory prichádzali do kontaktu. Vedúci predstaviteľov Podemos Pablo Iglesias a známy baskický vodca Arnaldo Otegui tiež vyzvali na demonštrácie.

„Sú to naše inštitúcie, ktoré zaručujú občianske práva, katalánska budúcnosť je v rukách obyvateľov tejto krajiny,“ povedal katalánsky podpredseda vlády a minister hospodárstva Oriol Junqueras. Práve jeho kancelária, ktorá má na starosti organizovanie referenda plánovaného na 1. októbra, bola jedným z cieľov policajnej razie. Najmenej 14 osôb bolo zatknutých, vrátane zástupcu Junqueras.

Španielska vláda zhabala referendové hlasovacie lístky

Španielske ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že policajtom sa podarilo zhabať takmer desať miliónov hlasovacích lístkov, ktoré plánovala katalánska regionálna vláda použiť pri referende o samostatnosti Katalánska. To sa má konať 1. októbra, španielska vláda však proti jeho konaniu všemožne bojuje. Okrem hlasovacích lístkov polícia zhabala pri zásahu v sklade neďaleko Barcelony aj informačné cedule s nápismi, ktoré chceli organizátori referenda vyvešať na volebné miestnosti, ako aj materiály pre volebné komisie.

Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont, ktorý stále trvá na tom, že referendum sa uskutoční, v stredu vyhlásil, že španielska vláda sa v snahe konanie referenda znemožniť uchyľuje k „totalitným praktikám“.

Cez víkend sa v Barcelone s Puigdemontom a starostkou Barcelony Adou Colau, dvoma najvýraznejšími predstaviteľmi katalánskej regionálnej politickej scény, stretlo viac ako 700 starostov miest a obcí Katalánska a odkázali Madridu, že referendum sa bude konať ah napriek zastrašovaniu zo strany centrálnej španielskej vlády.

Vláda starostom, ktorí poskytnú vo svojich obciach budovy pre konanie referenda, hrozí zatýkaním a trestným stíhaním a niektorých z nich už začala vyšetrovať a vypočúvať. Napriek tomu veľká väčšinov katalánskych starostov trvá na tom, že miesta na konanie referenda poskytne.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #Katalánsko