Kim pohrozil USA najtvrdšou odvetou, KĽDR sa vyhráža ďalším jadrovým testom

Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok pohrozil Spojeným štátom najtvrdšími protiopatreniami v histórii. Reagoval tak na slová Donalda Trumpa o zničení KĽDR. Americký prezident, ktorý v utorok v prejave v OSN adresoval Kimovi veľa ostrých slov, je podľa severokórejského vodcu choromyseľný.

22.09.2017 05:50 , aktualizované: 14:49
debata (220)

Trumpov prejav úplne ospravedlňuje severokórejský jadrový program, dodal Kim podľa oficiálnej agentúry KCNA. Severokórejský minister zahraničných vecí uviedol, že jeho krajina by mohla vykonať doposiaľ najväčší jadrový test v Pacifiku.

Sverokórejský vodca Kim Čong-un pohrozil vo... Foto: KCNA
Kim Čong-un Sverokórejský vodca Kim Čong-un pohrozil vo svopjom vyhlásení Spojeným štátom americkým.

Kim na výroky Trumpa v OSN reagoval nezvyčajne rozsiahlym vyhlásením. „Jeho poznámky… ma presvedčili, že skôr, než aby ma zastrašili či zastavili, že cesta, ktorou som sa vybral, je správna a je cestou, po ktorej musím ísť až do konca,“ uviedol Kim vo vyhlásení citovanom agentúrou Reuters.

V rámci boja za „dôstojnosť a česť“ svojho národa chce Kim podľa vlastných slov zabezpečiť, aby „muž disponujúci výsadou najvyššieho velenia USA za svoju reč draho zaplatil“.

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v New Yorku Kimove slová po novinárskej otázke doplnil. Uviedol, že krajina by mohla v Pacifiku vykonať doposiaľ najväčší test vodíkovej bomby. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap však dodal, že presné plány vodcu nie sú známe.

Tillerson: Napätie je výzvou

Rastúce napätie vo vzťahoch medzi USA a KĽDR je výzvou, ale úsilie o vyriešenie sporu diplomatickou cestou bude pokračovať napriek rozohnenej rétorike. To povedal minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson.

„Naše diplomatické úsilie sa neoslabuje, deklarovali sme najsilnejšie ekonomické sankcie voči Kim Čong-unovi. Je vystavený skúške a čelí hlasom pochádzajúcim z celého sveta,“ povedal Tillerson.

Prezident Donald Trump medzitým na Twitteri opäť pohrozil vodcovi Severnej Kórey Kim Čong-unovi, ktorého vo svojom prejave v utorok v OSN opísal ako „samovražedného bombového Rakeťáka,“. Na twitteri šéf Bieleho domu napísal, že Kim je „zjavne blázon, ktorému nezáleží na utrpení a zabíjaní svojho vlastného ľudu.“ Severokórejský vodca bude podľa prezidenta „vystavený skúške ako nikdy predtým“.

Japonsko: KĽDR možno chystá test rakety s jadrovou hlavicou

Severná Kórea možno pripravuje test rakety s jadrovou hlavicou, ktorá preletí cez Japonsko, uviedol japonský minister obrany Icunori Onodera. Reagoval tak na hrozbu severokórejského ministra zahraničných vecí, že KĽDR by mohla uskutočniť svoj najväčší jadrový test v Tichomorí.

Japonský minister obrany sa domnieva, že Severná Kórea môže vykonať skúšku rakety stredného doletu alebo medzikontinentálnej balistickej rakety s jadrovou hlavicou, vzhľadom na pokrok v raketovom a nukleárnom zbrojnom programe KĽDR v poslednej dobe. „Nemôžeme vylúčiť, že táto strela bude lietať nad našou krajinou,“ dodal Onodera.

Vipin Narang, expert na jadrové stratégie pôsobiace na americkom Massachusettskom technickom inštitúte, povedal, že takýto test by mohol predstavovať nebezpečenstvo pre lodnú a leteckú dopravu, aj keby Pchjongjang vyhlásil v oblasti zónu bez leteckej a námornej dopravy.

„A ak by test nešiel podľa plánu, mohlo by sa ocitnúť v ohrození tiež miestne obyvateľstvo. Hovoríme tu o nasadení skutočnej jadrovej hlavice na raketu, ktorú v minulosti testovali len niekoľkokrát,“ upozornil Narang.

Trump vo štvrtok stupňoval tlak na Pchjongjang. Oznámil vydanie nariadenia, ktoré umožňuje potrestať osoby aj firmy obchodujúce s KĽDR a banky, ktoré tento obchod umožňujú. K bankovým sankciám sa podľa neho pripojí aj Peking, kľúčový obchodný partner KĽDR.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR