O čom sa zhovárali Trump a Porošenko?

Stále platí, a nedávno to potvrdil nielen šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, že skutočná politika sa "varí" za zatvorenými dverami. Bolo tak aj v prípade Kyjevom toľko avizovaného a v krátkom čase už druhého rokovania prezidentov Ukrajiny a USA Petra Porošenka a Donalda Trumpa.

22.09.2017 16:30
Petro Porošenko, Donald Trump Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko a Donald Trump počas štvrtkového verejného rokovania v newyorskom hoteli Palace pred svedkami a televíznymi kamerami.
debata (65)

Prvé sa uskutočnilo 20. júna 2017. Tentokrát to však nebolo v Bielom dome, či na na pôde terajšieho 72. rokovania VZ OSN, ako to býva zvykom pri podobných situáciách, ale v newyorskom hoteli Palace. Politici hovorili v prítomnosti členov oboch delegácií a novinárov.

Stenografický záznam rozhovoru štátnikov sa objavil na internetovej stránke Bieleho domu. Prevzali ho aj ukrajinské portály Strana.ua a Korrespondent.net. Obsah rozhovoru je zaujímavý v porovnaní s vyhláseniami po rokovaniach Porošenka a Trumpa. Obsah rozhovoru prinášame v podstatnom znení.

Trump: Srdečná vďaka. Je fajn, že prezident Porošenko je tu s nami. Nedávno sme sa streli v Bielom dome a viem, že odvtedy ste (na Ukrajine – pozn. red.) dosiahli dobrý pokrok. Skutočne veľký pokrok (prezident ho nekonkretizoval – poz. red.). Nepovedal by som pritom, že Ukrajina patrí ku krajinám, v ktorých sa ľahko žije, ale každým dňom robíte stále viac a viac. Skutočne počúvam veľa, veľa dobrého. Celkove Ukrajina napreduje celkom dobre, ba viac ako dobre. A možno nakoniec im poviete (novinárom – pozn. red.) ako to robíte? Ďakujem vám. Ďakujem, že ste tu.

Porošenko: Ďakujem pán prezident. Je to pre mňa skutočne veľká česť byť tu, v meste , ktoré je vám také blízke. Som skutočne šťastný, že počujem slová o pokroku, ktorý sme obaja demonštrovali od čias nášho posledného stretnutia. V prvom rade chcem vyjadriť hlboké sympatie a solidárnosť americkému ľudu v súvislosti s následkami uragánov a vyjadriť moje nadšenie z vášho silného odhodlania v týchto ťažkých časoch. Skutočne si myslím, že naša spolupráca v oblasti bezpečnosti a obrany už prináša prvé dôležité výsledky vďaka vášmu líderstvu. A po druhé, čo je dôležité, zlepšili sme našu hospodársku spoluprácu. Spomeniem iba jedno číslo: na základe našej dohody vzrástol za posledných sedem mesiacov obchodný obrat medzi USA a Ukrajinou 2,5-krát. Ešte raz to dokazuje, že vítame americké firmy na ukrajinskom trhu, ktoré vytvárajú stovky tisíc pracovných miest na Ukrajine i v USA. Je to reálny výsledok efektívnej spolupráce našich národov.

Trump: Áno, máte pravdu. Spomínaný vývoj ešte len čaká na svojho vykladača a myslím si, že sa o tom dozviete ešte oveľa viac. Pravdou je, že firmy (americké – pozn. red.) sa veľmi intenzívne prezentujú na Ukrajine. Vidia obrovský potenciál. Dobre sa o ne postarajte. O.K.? Dobre sa o ne postarajte.

(Nasleduje obšírny monológ prezident USA, v ktorom podrobne informuje ukrajinského hosťa o následkoch uragánov v Texase, na Floride, v Porto Ricu a na Virgínskych ostrovoch. Zároveň Porošenka zoznámil s riešením následkov vyčíňania prírodného živlu v Lusiane, Alabame a Georgii – pozn. red.).

Trump: Veľmi pekne ďakujem (reakcia na Porošenkov obdiv vyvolaný úsilím Američanov čeliť následkom prírodného živlu – poz. red.).

Otázka (z pléna): Pán prezident, pocestujete do Portorika? Trump: Áno.

Otázka (z pléna): Prezident Porošenko, potrebujete ešte väčšu vojenskú pomoc zo strany USA? Porošenko: So Spojenými štátmi máme brilantnú spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrany. Sme s ňou objektívne spokojní.

Trump: Ďakujem všetkým. (ukončil prezident stretnutie – pozn. red.)

Vyjadrenia po rokovaní

Trump (Twitter): Bol to úžasné, že ukrajinský prezident Petro Porošenko bol dnes medzi nami v New Yorku.

Biely dom (z oficiálneho vyhlásenia): Prezident Trump privítal ukrajinské reformy, ktoré znamenajú hospodársky rast ako aj obranného potenciálu a vyzval prezidenta Porošenka na pokračovanie úsilia s cieľom odstrániť korupciu a zlepšiť podnikateľskú atmosféru v jeho krajine. Prezident Trump potvrdil americkú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Prezident Trump a prezident Porošenko diskutovali o spôsoboch dosiahnutia mieru na východe Ukrajiny.

Porošenko (portál RBK): Je dôležité, že USA plne podporili návrhy Ukrajiny, moje návrhy, ktoré zazneli v roku 2015, o rozmiestnení mierových síl s mandátom Bezpečnostnej rady OSN na východe Ukrajiny. Na okupovanom území. Ukrajinský návrh znamená prijatie mandátu mierových síl v súvislosti s ich činnosťou na celom území Ukrajiny, na východe vrátane hraníc s Ruskom. Náš postoj vylúči možnosť prenikania ruských jednotiek a bude slúžiť veci mieru. Diskutovali sme aj o otázkach bezpečnosti. Dôležité je, že existuje spoločná vízia novej kvality spolupráce v oblasti bezpečnosti. Podrobne sme diskutovali o všetkých smeroch rozširovania tejto spolupráce počnúc spoluprácou s vojenskou akadémiou West-Point a končiac spoluprácou s ministerstvom obrany USA a ďalšími inštitúciami. Pre mňa sú veľmi dôležité slová o plnej, veľmi silnej podpore ukrajinských reforiem ako aj pozitívne hodnotenie ich výsledkov. Dohodli sme sa na tom, že naša spolupráca v oblasti podpory reforiem bude aj naďalej efektívne pokračovať.

Valerij Čalyj, ukrajinský veľvyslanec v USA v ukrajinskej TV: Na dnešnom stretnutí som videl vznik kontaktu medzi dvoma lídrami. Chápu jeden druhého, ako treba reagovať na výzvy bezpečnosti vo svete. Verím, že veľká angažovanosť USA v bezpečnostných otázkach pomôže Ukrajine a svetu vytvoriť poriadok. A líderstvo ukrajinského prezidenta pomôže realizovať jeho mierový plán a získať zvrchovanosť Ukrajiny na Donbase a na Kryme.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #Donald Trump