Šéfka AfD Petryová nechce byť súčasťou frakcie strany v parlamente

Predsedníčka protimigračnej a protiislamskej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová v pondelok na tlačovej konferencii v Berlíne uviedla, že nebude súčasťou frakcie svojej strany v Spolkovom sneme. Spoločnú tlačovú konferenciu lídrov strany po niekoľkých minútach opustila.

25.09.2017 09:15 , aktualizované: 15:05
AfD lídri Foto: ,
Volební lídri AfD Alice Weidelová a Alexander Gauland pred tlačovou konferenciou v Berlíne.
debata (5)

Hneď po nedeľných voľbách sa ukazujú prudké názorové rozdiely v strane, ktorá bude v novom parlamente treťou najsilnejšou.

Spory trápia AfD už dlho. Snáď najlepšie to ukazuje vzťah predsedníčky strany Petryovej s dvojicou volebných lídrov Alexandrom Gaulandem a Alicou Weidelovou, ktorí spolu tento rok niekoľko mesiacov nehovorili.

Nezhody vyvrcholili na pondelkovej povolebnej tlačovej konferencii, kde Petryová, ktorá na rozdiel od Gaulanda a Weidelovej vo voľbách získala priamy mandát, prečítala krátke vyhlásenie a potom z miestnosti odišla. Petryová povedala, že po dlhých úvahách prišla na to, že nechce byť súčasťou frakcie strany.

Jej kolegovia boli očividne prekvapení. „Nebolo to s nami dohodnuté, nevedeli sme o tom,“ povedal spolupredseda Jörg Meuthen. Volebný líder Gauland vyjadril presvedčenie, že Petryová bola zvolená za AfD, a mala by teda byť súčasťou jej frakcie.

Jeho kolegyňa Weidelová povedala, že Petryová by mala zo strany odísť.

Konflikty v rámci AfD sú, podľa pozorovateľov, prejavom rôznych názorov na konzervatívneho a nacionalistického krídla strany. Petryová je zástupckyňou konzervatívcov, ktorí pôvodne dominovali strane a požadovali predovšetkým inú politiku v eurozóne. Postupne však rástla moc národných a pravicových radikálnych členov, ktorí sa profilujú predovšetkým prostredníctvom migračnej politiky.

Vidieť to bolo aj na aprílovom kongrese strany, kde delegáti úplne odmietli diskutovať o navrhovanej stratégii strany z pera Petryovej. Predovšetkým Petryová a Gauland si cez médiá z času načas vymieňali kritické názory.

O skutočnosti, že má strana hlbšie problémy, svedčí aj pondelkové rozdelenie jej poslaneckej frakcie v zemskom sneme v Meklenbursku-Prednom Pomoransku. Opustili ju štyria poslanci, ktorí zakladajú vlastnú „občiansku“ frakciu". Poslancov AfD v tejto spolkovej krajine zostáva14 vBundestagu bez Petryho..

Protestná strana získala v nedeľných voľbách 12,6 percenta hlasov a v 709-člennom Spolkovom sneme bude mať bez Petryovej 93 poslancov.

Najsilnejšou stranou sa v Sasku v parlamentných voľbách stala AfD

Protiimigračná a protiislamská Alternatíva pre Nemecko (AFD) sa stala najsilnejšou stranou v Sasku. Oznámila to krajinská volebná komisia. V nedeľných parlamentných voľbách AfD získala 27 percent hlasov v spolkovom štáte susediacom s Českou republikou. Presunula kresťansko-demokratickú úniu (CDU) kancelárky Angely Merkelovej na druhú pozíciu. Sasko bolo doposiaľ považované za baštu CDU.

Alternatíva pre Nemecko porazila CDU, ktorá je na čele spolkovej aj saskej koalície, síce len o 0,1 percentu­álneho bodu, ale je to symbolické víťazstvo. Protiimigračná strana dosiahla v Sasku najlepší výsledok zo všetkých spolkových krajín.

AfD sa dokonca v Sasku podarilo získať tri priame poslanecké mandáty. Nemci majú v hlasovaní dva hlasy – prvým vyberajú osobnosť, druhým politickú stranu alebo ľudí zo zoznamu kandidátov.

Práve väčšinu prvých hlasov sa podarilo získať kandidátom AfD v okresoch Görlitz, Budyšín I a Saské Švajčiarsko-Východné Krušné hory. Za poslednú z nich bude v spolkovom parlamente predsedať Frauke Petryová, predsedníčka AfD.

Volební lídri strany Alice Weidelová a Alexander Gauland, Petryovej vnútrostrannícki oponenti, nedosiahli priamy mandát vo svojich volebných obvodoch. To by podľa mnohých znova mohlo posilniť oslabené postavenie Petryovej v strane. Po vyhlásení odhadov už predsedníčka AfD oznámila, že výsledok hlasovania bol pre ňu podnetom na prípravu na „zmenu vlády v roku 2021“.

Okrem AfD prišla CDU v Sasku o jeden priamy mandát v prospech Ľavice, ktorá sa stala treťou najsilnejšou stranou v spolkovej krajine na hranici s Českou republikou, a to so 16,1%.

Podľa Hansa Vorländera, politológa z Drážďanov, výsledok parlamentných volieb je „úderom do tváre“ saského CDU, ktorému predsedá krajinský premiér Stanislaw Tillich.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #Sasko #AfD #Frauke Petryová