Japonský premiér rozpustí parlament, chce predčasné voľby

Japonský premiér Shinzo Abe plánuje vo štvrtok rozpustiť parlament. Chce tak otvoriť cestu k predčasným voľbám, v ktorých si mieni potvrdiť svoj mandát.

25.09.2017 10:38
debata

Agentúre Reuters to povedal vysoko postavený poslanec vládnej Liberálno-demokratickej strany (LDP). Abe to podľa neho v pondelok oznámil užšiemu vedeniu strany. AP uviedla, že predseda vlády v pondelok urobí oficiálne vyhlásenie. Voľby sa budú podľa neho konať 22. októbra.

Tokijská guvernérka Juriko Koike medzitým oznámila, že vytvorí novú stranu, ktorá sa vovoľbách postaví vládnej LDP. Jej miestne hnutie v júli s prevahou zvíťazilo vo voľbách do mestského zastupiteľstva.

Abeho strana sa v tom čase pasovala s rôznymi škandálmi. Odvtedy sa však jeho obľúbenosť opäť zvýšila, keďže predseda vlády vymenil niektorých ministrov a škandály postupne upadli do zabudnutia.

Riadne by sa parlamentné voľby v Japonsku mali konať v decembri budúceho roka. Abe viedol Japonsko po prvýkrát v rokoch 2006 až 2007, teraz vládne nepretržite od roku 2012. V predčasných voľbách chce potvrdiť svoju hospodársku politiku a pozíciu Tokia voči Severnej Kórei, uviedla agentúra AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Shinzo Abe #rozpustenie parlamentu