Podpora zrušeniu Obamacare v americkom Senáte slabne

Opozícia z radov amerických republikánov proti novému návrhu zdravotného poistenia silnie, ale vedenie strany chce napriek tomu tento týždeň hlasovať o zrušení Obamacare. To vyplýva z informácií z amerických médií. Zdravotnú reformu bývalého prezidenta Baracka Obamu sa už pre nedostatok hlasov republikánov v Kongrese niekoľkokrát zrušiť nepodarilo a málo šancí na jej likvidáciu majú podľa správ z Washingtonu i teraz.

25.09.2017 12:11
John McCain Foto: ,
Republikánsky senátor John McCain sa postavil proti reforme, ktorá ma nahradiť Obamacare.
debata (4)

Proti návrhu novej reformy, ktorá má Obamacare nahradiť, sa v piatok postavil vplyvný senátor John McCain a jeho kolega Rand Paul. Senátorka Susan Collinsová sa k nim pripojila cez víkend. Taktiež jej spolustraník Ted Cruz sa vyjadril, že „v tejto chvíli“ by za republikánsky návrh ruku nezdvihol. Päť republikánskych senátorov odmieta navrhovanú verziu zdravotného poistenia. Strana má v Senáte pritom prevahu iba dva hlasy.

Nový republikánsky návrh spoluvytvorený umierneným senátorom Lindseyem Grahamom presúva podstatnú časť financovania povinného zdravotného poistenia z federálnej pokladnice na jednotlivé štáty, čo podľa kritikov povedie k výraznému obmedzeniu peňazí do programu pre príjmovo najslabších obyvateľov.

14,5 miliardy naviac pre jednotlivé štáty nestačí

Aby zvrátilo pochybnosti kritikov, oznámilo dnes vedenie strany, že jednotlivým štátom poskytne z federálneho rozpočtu navyše 14, 5 miliardy dolárov. To však pravdepodobne nestačí.

Šancu zlikvidovať Obamacare majú republikáni prakticky len do nasledujúcej soboty. V nedeľu prvého októbra vyprší lehota, počas ktorej je možné „potopiť“ Obamacare jednoduchou väčšinou senátorských hlasov.

Podľa komplikovaných hlasovacích regulí, ktoré sa vzťahujú na prijímanie rozpočtových zákonov v Kongrese, môžu senátori po určitý pevne stanovený čas schvaľovať navrhované zákony len väčšinou 51 zo 100 hlasov.

Zrušenie Obamacare je senátorom navrhnuté v rámci zmeny rozpočtových pravidiel, pretože návrh počíta so znížením výdavkov z federálnej pokladnice.

Výnimka, ktorá má podľa ústavy vládnucej strane uľahčiť zostavenie rozpočtu, prvého októbra končí a senátori by potom o osude Obamacare museli rozhodnúť väčšinou 60 hlasov. Demokrati, ktorí úpravu Obamacare pripúšťajú, ale zrušenie programu ako jeden muž odmietajú, majú v Senáte 48 poslancov. Jedinou cestou k úprave Obamovho zdravotného poistenia potom bude dohoda medzi republikánmi a demokratmi, ktorú okrem iných požaduje senátor McCain, hlavný republikánsky kritik navrhovanej zmeny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kritika #reforma #Senát #zrušenie #Obamacare