Mualim: Sýrska vláda bude rokovať s Kurdmi o autonómii po porážke IS

Sýrska vláda je ochotná rokovať s Kurdmi o ich požiadavkách na autonómiu. Uviedol to sýrsky minister zahraničia Valid Mualim, ktorého v utorok citovala štátna agentúra SANA. Kurdi sa zúčastňujú na boji proti islamským radikálom v Sýrii a počas súčasnej občianskej vojny sa podarilo uhájiť územie severu krajiny, kde žije kurdská menšina.

26.09.2017 10:57
debata (7)

Mualim v rozhovore pre Russia Today vyhlásil, že vláda je ochotná s Kurdmi rokovať o ich požiadavkách hneď, ako bude organizácia Islamský štát porazená. „Táto téma zostáva otvorená na diskusiu a akonáhle porazíme IS (Islamský štát), stretneme sa s kurdskými synmi a nájdeme riešenie pre budúcnosť,“ povedal minister.

Sýrske kurdské milície YPG kontrolujú územie, kde Strana demokratickej únie (PYD), hlavná politická sila sýrskych Kurdov, vyhlásila kurdskú autonómiu. Kurdi v Sýrii hovoria, že chcú zachovať túto autonómiu, ale aj naďalej zostávajú súčasťou budúcej decentralizovanej Sýrie. Nepôjdu cestou v Iraku, ktorí v pondelok hlasovali v referende o nezávislosti.

Mualim povedal o situácii v Iraku, že Sýria nesúhlasí s referendom a podporuje zachovanie celistvosti Iraku.

V kurdských oblastiach v Sýrii sa minulý týždeň začala prvá fáza trojfázových volieb, v ktorých sa postupne rozhodne o obsadení miestnych orgánov a regionálneho parlamentu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #Valid Mualim