Budúci rok sa uskutoční referendum o zrušení zákazu potratov

V Írsku sa budú v najbližšom čase konať aj referendá o zrušení zákazu rúhania a o zmene legislatívy v oblasti rozvodov.

26.09.2017 21:29
debata (5)

V Írsku sa bude budúci rok konať referendum o zrušení zákazu potratov. V utorok to oznámil írsky premiér Leo Varadkar. Referendum sa podľa neho uskutoční v máji alebo júni a jeho konanie ešte musí odobriť aj írsky parlament. Občania sa v referende budú môcť vyjadriť k tomu, či si prajú zrušiť 8. dodatok írskej ústavy, ktorý hovorí, že nenarodené dieťa má rovnaké právo na život ako jeho matka. Írsko má v celej Európe najprísnejšiu protipotratovú legislatívu, potraty sú v krajine povolené len vo výnimočných prípadoch, ak je ohrozený život matky. Desaťtisíce Írok ročne chodia na potrat do Veľkej Británie.

Varadkar v utorok oznámil, že okrem referenda o zrušení zákazu potratov sa budú v Írsku v najbližšom čase konať aj ďalšie dve referendá, jedno o zrušení zákazu rúhania, ktorý je stále obsiahnutý v írskej ústave, a druhé o zmene legislatívy v oblasti rozvodov.

Zákaz rúhania zostáva v írskej ústave aj napriek tomu, že naposledy sa prípad rúhania riešil pred írskym súdom v roku 1855. Pôvodne sa zákaz týkal iba Katolíckej cirkvi. V roku 1999 írsky Najvyšší súd ale rozhodol, že je to v rozpore s ústavným právom na slobodu vierovyznania. Írski poslanci sa to posnažili napraviť novelou ústavy z roku 2009, ktorá už zakazuje rúhanie voči všetkým náboženstvám.

Rozvody boli v Írsku zakázané ústavou až do roku 1997. V referende v roku 1986 sa Íri vyslovili za ponechanie zákazu v platnosti, v ďalšom referende, ktoré sa konalo v roku 1995, sa však už vyslovili za zrušenie zákazu, ktoré však do platnosti vstúpilo až o dva roky neskôr. Odvtedy je v Írsku rozvod síce povolený, ale len v prípade, ak manželia najmenej štyri z posledných piatich rokov prežili v odlúčení.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #potrat