Saudská Arábia posadí ženy za volant

Už nebudú pykať, keď položia nohu na pedál. Môžu sa vybrať do predajne s autami, aby si kúpili vysnívané vozidlo. V absolutistickej monarchii, ktorá sa riadi prísnymi islamskými zákonmi, nastal historický deň. Kráľ Salman, panovník Saudskej Arábie, prikývol, aby si ženy mohli sadnúť za volant.

27.09.2017 17:15
Žena za volantom Foto: ,
Žena v Saudskej Arábii šoféruje auto.
debata (8)

„Dekrétom nariadil zriadenie komisie ministrov, ktorá do 30 dní vypracuje odporúčanie, pričom sa začne uplatňovať od júna 2018,“ oznámila štátna agentúra SPA.

Ženy, ktoré skúsili porušiť doterajší zákaz, dostávali nielen pokuty, ale skončili aj vo väzení. Napríklad Luján Hatlúová, ktorá sa angažovala proti tomuto ponižovaniu, si v roku 2014 odsedela za mrežami 74 dní. S obmedzením sa ženy nezmierili, v uplynulých rokoch sa rozšírila ich kampaň za právo viesť autá. „Posledná krajina na svete umožní ženám šoférovať. Dosiahli sme to!“ teší sa aktivistka za práva žien Manal Šerifová.

Cesta k zrušeniu zákazu bola tŕnistá a dlhá. Prvé lastovičky proti obmedzeniu sa začali objavovať pred 25 rokmi. „Je to historický deň a neviem ani nájsť slová, ktorými by som vyjadrila moje pocity a pocity mnohých tisícok žien v Saudskej Arábii,“ reagovala na rozhodnutie panovníka Latífa Šalánová z jedného poradného výboru vlády. Odporcovia predstavy žien za volantom stavali na rôznych sexistických bludoch, napríklad v zmysle, že „ony sú príliš hlúpe, aby dokázali šoférovať“.

Šalánová: Povolenie šoférovať poskytne ženám väčšie príležitosti zamestnať sa

Krok kráľa Salmana je zvlášť významný, keď sa pripomenie, že tamojšie ženy musia žiť v tieni mužov. Musia si od nich žiadať súhlas na základné veci. Platí to pri rozhodovaní žien napríklad v oblasti vzdelávania, zamestnania, uzatvárania sobáša, cestovných plánov a dokonca aj v prípade liečby u lekára. Určitý posun k lepšiemu v postavení žien nastal koncom vládnutia kráľa Abdulláha a pokračoval od roku 2015, keď po zosnulom kráľovi prevzal moc Salman.

Šalánová verí, že povolenie šoférovať poskytne ženám väčšie príležitosti zamestnať sa, keďže doteraz sú obmedzené v samostatnom jazdení v automobiloch. Stanica BBC pripomenula, že tie obyvateľky Saudskej Arábie, ktoré majú výborné vzdelanie a sú ambiciózne, dlho čakali na šancu, aby sa plnohodnotne mohli zapojiť do ekonomického života. Rodiny si budú môcť od júna 2018 škrtnúť jeden výdavok, ktorý značne zaťažuje ich domácu kasu. „Musia si totiž najímať šoférov, ktorí pochádzajú hlavne z južnej a juhovýchodnej Ázie, pričom im poskytujú ubytovanie, dávajú im stravu a platia za nich poistenie,“ uviedla BBC. Odhaduje sa, že v Saudskej Arábii pracuje približne 800-tisíc osobných šoférov žien.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #diskriminácia #šoférovanie #práva žien